Hlavní obsah

Leonard Cohen v 81 letech nahrál nové album

Kanadský písničkář Leonard Cohen nahrál v 81 letech nové album. Jeho čtrnáctá studiová deska s názvem You Want It Darker (Chceš to temnější) vyjde letos na podzim, uvedla nahrávací společnost Sony Music, podle níž jde o „klasickou cohenovskou” desku a „mistrovský kousek” zpěvákovy dosavadní kariéry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Leonard Cohen

Článek

Album s devíti novými písněmi, které produkoval hudebníkův syn Adam, vyjde až poté, co Cohen v září oslaví 82. narozeniny. V mnoha ohledech zřejmě naváže na předchozí desku Popular Problems z roku 2014, na níž v meditativních písních znovu vynikl Cohenův naprosto nezaměnitelný hluboký hlas a básnický talent.

Jméno Leonarda Cohena letos média zmiňovala v souvislosti s červencovým úmrtím jeho někdejší partnerky a múzy Marianne Ihlenové, jíž věnoval slavnou píseň So Long, Marianne.

You Want It Darker bude Cohenovým třetím albem od roku 2008, kdy se vrátil na pódia po patnáctileté odmlce. V 90. letech, kdy se stáhl do ústraní, žil autor známých písní, jako jsou Hallelujah, Sisters of Mercy, I'm Your Man či Suzanne, v zen-buddhistickém klášteře poblíž Los Angeles. K návratu k aktivní kariéře ho přiměly až finanční problémy poté, co jeho účetní zpronevěřila většinu jeho úspor.

Reklama

Výběr článků

Načítám