Hlavní obsah

Na Szigetu v sobotu kralovali Muse

Novinky, Přemysl Štěpánek, Budapešť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní noc na festivalu Sziget v Budapešti patřila skupině Muse. Jejímu koncertu přihlížel ve vyprodaném festivalovém areálu devadesátitisícový dav. Zahájila skladbou Psycho, aby i v následujících okamžicích Matthew Bellamy a jeho spoluhráči zařazovali osvědčené písně.

Foto: ČTK

Muse momentálně patří k největším hudebním hvězdám světa.

Článek

Když na závěr ozvaly tóny harmoniky ze slavné skladby Ennio Morriconeho Man With a Harmonica, která tradičně otevírá písničku Muse Knights of Cydonia, nebylo návštěvníka, který by nezpíval s kapelou.

Přestože se v kontextu koncertů tria nejednalo o ten nejlepší a rozhodně nedosahoval kvalit červnového pražského, čněl v sobotním programu festivalu nad ostatními vystoupeními jako maják.

Zato páteční program festivalu nabízel na hlavním pódiu tři téměř rovnocenné interprety, kterými byli John Newman, Bastille a Manu Chao La Ventura. I když Bastille měli pod pódiem největší návštěvu večera, svým skvělým vystoupením, bezprostředním chováním a osobní výpovědí je předčil John Newman.

Předvedl skvělý koncert a navíc si získal publikum bezprostřední komunikací. Komentoval nejen dění na festivalu, jenž den předtím navštívil jako divák, ale otevřeně hovořil i o vracejícím se nádoru na mozku, který mu lékaři poprvé diagnostikovali již v roce 2012. Protože léčení zabere nějaký čas, byl koncert na Szigetu na delší dobu jednou z posledních příležitostí vidět ho na pódiu.

Energii nešetřil ani Manu Chao, jenž dokázal roztančit chytlavým reggae-ska stylem. Veterán, který je populárnější spíše ve španělsky mluvících zemích, nahradil neexistenci nového repertoáru energii a kombinováním letitých hitů v jeden celek. Hodinu a půl zahrál téměř bez jediné pauzy a pod pódiem probíhala permanentní taneční party.

Foto: David Peltán

Manu Chao na festibvalu Sziget.

Mezinárodní atmosféra

Anastasia Michailidu z řeckých Atén navštívila Sziget poprvé. Přestože se nejvíc těšila na koncert Muse, uznává, že nejdůležitější na festivalu je atmosféra, kterou vytvářejí návštěvníci a charisma areálu.

„Absolutně mě překvapil a nadchl i mimohudební program a mezinárodní duch, který tu vládne. Během prvního dne jsem získala nové přátelé nejen z Evropy, ale i z druhé strany zeměkoule, Austrálie a Nového Zélandu. Na Szigetu prožijete několik různých festivalů najednou, přejdete sto metrů a je tu něco nového, jiného, s úplně odlišnou atmosférou. Je to fascinující. Jen mě trochu zarazilo, že ve vyprodané dny je lidí opravdu hodně a to všude. Takové davy už jsou pro mě trošku na hraně.“

Zažít atmosféru Szigetu se rozhodla i trojice přátel z Brna. Michal Pšurný přiznává, že cena celotýdenní vstupenky je odrazovala. „Sedm tisíc korun nám přišlo trochu hodně. Naštěstí jsme narazili na soutěž, kterou festival pořádá pro fanoušky. Vzali jsme kytaru, nahráli skladbu a video na YouTube a nakonec se sem díky tomu dostali,“ řekl.

Trojice pod názvem Czech Freesome v sobotu vystoupila pro více než čtyři sta lidí na místě nazvaném Campfire, kde se u velkého ohně střídají fanoušci celého světa, aby na kytary přehrávali své oblíbené skladby.

Festival bude trvat do středečního rána a vystoupí na něm i Noel Gallagher z Oasis nebo zpěvačka Sia. V pondělí se na Szigetu představí také zástupci České republiky, beatboxer En.Dru a nový cirkus Losers Cirque Company.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám