Hlavní obsah

Letní jazzová dílna v Kristových letech

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 13. do 20. srpna 2016 se ve Frýdlantu v Čechách uskuteční 33. ročník Letní jazzové dílny Karla Velebného (LJD). Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci a zpěváci pronikají do tajů jazzové interpretace pod vedením zkušených lektorů z domova i zahraničí.

Foto: Jaroslav Appeltauer

Už více než pětadvacet let stojí v čele Letní jazzové dílny Karel Růžička.

Článek

LJD tedy letos vstupuje do Kristových let. Po zakladateli Karlu Velebném ji od roku 1989 vede Karel Růžička. A pod jeho dohledem se i letos ujme svých rolí lektorský sbor ve složení: Luboš Andršt (kytara), Josef Fečo (kontrabas) Zdeněk Fišer (kytara), Rostislav Fraš (saxofony), Miroslav Hloucal (trubka), Pavel Razím (bicí nástroje), Jiří Stivín (flétny), Milo Suchomel (saxofony), Ľubomír Šrámek (klávesy), Zdeněk „Wimpy“ Tichota (basová kytara), Přemysl Tomšíček (trombón), Adam Tvrdý (kytara), Boris Urbánek (klávesy) a Martin Zbrožek (housle). Ze Spojených států přijedou již poněkolikáté lektoři Lee Andrew Davison (vokál), Gary Rissmiller (bicí nástroje), Neil Wetzel (saxofony) a Skip Wilkins (vokál).

Jen právě jednou do roka ve Frýdlantu se sejde pohromadě tak vynikající jazzový výběr. I proto patří k velmi vyhledávaným lektorský koncert, který se letos uskuteční ve středu 17. srpna od 18 hodin na nádvoří frýdlantského zámku.

Ale již v úterý 16. srpna bude na frýdlantské radnici zahájena výstava fotografií Jazz World Photo 2016 a po vernisáži zahrají od 18 hodin na nádvoří frýdlantské radnice lektoři Letní jazzové dílny především seniorům, vítáni budou samozřejmě všichni posluchači.

Poslední dva večery budou patřit zhruba sto šedesáti frekventantům, kteří ve čtvrtek a v pátek 18. a 19. srpna předvedou rodičům, přátelům i místnímu publiku na koncertech v sále restaurace Beseda, co během týdne ve Frýdlantu pochytili. A není toho málo, protože právě z nejzkušenějších frekventantů LJD se rodí další skvělí jazzmeni a lektorský dorost LJD.

Neil Wetzel a Gary Rissmiller připravili během minulých let už dva frekventantské big bandy, a také letos se ve čtvrtek a v pátek předvede big band frýdlantskému publiku. A nejen to. Po skončení LJD zůstane ve Frýdlantu šest lektorů a šestnáct frekventantů a tato sestava nazkouší pod uměleckým dohledem Neila Wetzela originální repertoár, který 22. a 23. srpna nahraje v pražském studiu A Českého rozhlasu pro speciální „frýdlantské“ album.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám