Hlavní obsah

RECENZE: Lékař, který šel proti všem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diagnóza: Šampion Petera Landesmana je jedním z řady amerických dramat, kde slabý jedinec či malá skupina vede nerovný boj s mocnou korporací.

Foto: Columbia Pictures

Will Smith v roli doktora Omalu

Článek

Něco podobného se odehrávalo v Erin Brokovichové nebo ve filmech o tabákovém průmyslu. Jistě není složité se dovtípit, jak to dopadne (když už o tom v Hollywoodu natočili film), ale divákovi to nebrání v tom, aby umanutému doktoru Omaluovi fandil.

Will Smith, o jehož uměleckých schopnostech si můžeme myslet ledacos, tentokrát v hlavní roli předvádí výbornou práci. Byl za ni také nominován na Zlatý glóbus. Postava zaujme lehkým podivínstvím. Omalu se zajímá jen o vědu, mluví s mrtvými pacienty, nechodí moc mezi lidi a doma má televizi, na kterou se nikdy nedívá. Na otázku, proč si ji kupoval, říká: „V této zemi je zvykem mít televizi.”

Nigerijský lékař (postava je inspirována skutečným člověkem) pracoval jako řadový patolog v USA a setkával se s nepravděpodobnými úmrtími hráčů amerického fotbalu. Zkoumal mozek jednoho z šampiónů NFL a došlo mu, že mezi fotbalem a náhlými sebevraždami či šílenstvím vysloužilých sportovců po čtyřicítce musí být souvislost.

Funkcionáři NFL něco takového zuřivě odmítali a Omalu se dočkal i výhrůžek. Rozhodl se ale nezastavit a za cenu ztráty peněz a ohrožení kariéry zkoumal další těla sportovců, aby dokázal, že profesionální hráči amerického fotbalu vlivem silných nárazů do lebky masově trpí depresemi, halucinacemi a někteří i umírají. Lékaři jim přitom předepisují tuny prášků, které situaci neřeší, jen na chvíli oddálí bolest. Američtí odborníci se neznámému „africkému doktůrkovi“ jen vysmívali, ale po letech se komerční sportovní mašinérie přece jen zasekla.

Foto: Columbia Pictures

Doktor se svou láskou

V podstatě zbytečnou částí scénáře je vztahová linka. Nudná romance, tak trochu zkratkovitá a špatně vysvětlená. Dialogy zamilované dvojice navíc znějí příliš nacvičeně, literárně a pateticky.

Bez ohledu na drobné chyby Landesmanovo zkušeně vystavěné drama stojí za vidění. Přináší myšlenky, které sice nejsou nové, ale zato podstatné. Například ta, že lékaři nejsou nadlidé ani svatoušci, ale obyčejní chlapíci, kteří často pro peníze zapomenou na přísahu, kterou se učili na fakultě. A že profesionální sport je pěkné svinstvo, kde nejde o ideály, ale o peníze.

Celkové hodnocení: 75 %

Film právě vyšel na Blu-ray a DVD

Reklama

Výběr článků

Načítám