Hlavní obsah

Zemřela herečka Libuše Rogozová-Kocourková. Byla i hlasatelkou vysílání Hlasu Ameriky

Právo, Alexandr Orošnjak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku nedožitých 95 let zemřela v neděli v Pompano Beach na Floridě herečka Libuše Rogozová-Kocourková. Její jméno dnes už znají pouze filmoví fanoušci, ve své době ale patřila k nejlepším herečkám své generace.

Foto: archív A. Orošnjaka

Libuše Rogozová-Kocourková v dobách největší slávy v roli Alžběty z Valois v Schillerově Donu Carlosovi.

Článek

Narodila se 24. září 1921 v Lublani. V roce 1929 byl její tatínek angažován do našeho Národního divadla a rodina se přestěhovala do Prahy. Libuše tam po absolvování gymnázia nastoupila v listopadu 1939 bez jakékoli herecké průpravy do svého prvního angažmá v Divadle Anny Sedláčkové. V březnu 1940 přešla do zemského divadla v Brně, kde vytvořila tandem s  Danou Medřickou až do doby, kdy nacisté v září roku 1941 divadlo zavřeli.

Vrátila se do Prahy, příležitostně hostovala v Národním divadle a do konce války se věnovala recitaci v komponovaných pořadech. Změny v únoru roku 1948 vedly ji, manžela a tehdy tříletého syna Karla k emigraci do Švýcarska, odkud se dostali do Spojených států. Ve Washingtonu pak od konce 50. let pracovala jako hlasatelka československého vysílání Hlasu Ameriky.

Po odchodu do penze se se svým druhým manželem, ředitelem československé sekce Hlasu Ameriky Janem Kocourkem, odstěhovala na Floridu. Tam v neděli v ranních hodinách, takřka zapomenuta, po krátké hospitalizaci v nemocnici zemřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám