Hlavní obsah

Zpěvačka Laurie Andersonová představí v Praze svůj film Psí srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový film Psí srdce o vztahu člověka a zvířete a významu intimity v měnícím se moderním světě představí 29. srpna v pražském Divadle Archa americká zpěvačka a performerka, minimalistka a konceptualistka Laurie Andersonová. Po projekci filmu bude následovat přednáška An Illustrated Talk, která zavede diváky do zákulisí vzniku filmu.

Foto: Jean Baptiste Huynh /Divadlo Archa

Laurie Andersonová

Článek

Film uvedený v předpremiéře ale není jen o vztahu člověka a psa, podobně jako její hudební a scénická díla, zejména United States zachycené na živém pětialbu, reflektuje i realitu. Andersonová ukazuje, jak po 11. září bezpečnostní opatření narušila osobní intimitu.

A podobně jako u jiných jejích děl je i u Psího srdce základem slovo. Pro časopis Variety popsala svůj film jako druh mluveného divadelního díla, které bylo převedeno do jiné formy: „Je to opak koncertního filmu, což byla moje minulá filmová zkušenost se snímkem Home of the Brave. S filmem Psí srdce je to zase jiný zážitek pro naprosto jiný druh publika.“

Ovšem ani ve filmu se nezapře Andersonová jako originální hudebnice, což ukázala už na svých albech Big Science nebo Mistr Heartbreak, Strange Angels či Bright Red, obraz doprovázený hlasem vypravěčky podmalovává působivá hudba.

Po projekci filmu promluví Andersonová o významu vyprávění ve své filmové práci a přečte několik příběhů, které stály u vzniku této filmové eseje. Představí též software, který u této příležitosti vyvinula.

Andersonová už několikrát vystoupila v Praze, poprvé v roce 1991 s koncertní podobou Strange Angels, podruhé v roce 1995 po vydání desky Bright Red a naposled v tu uvedla v roce 2007 projekt Homeland.

Andersonová byla v letech 2008 až 2013 také manželkou jednoho z nejvýznamnějších amerických rockerů Lou Reeda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám