Hlavní obsah

Stream.cz začne točit krátké filmy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě populárních seriálů typu Kancelář Blaník a Autobazar Monte Karlo se Stream.cz pustí i do výroby krátkých filmů ve spolupráci se společnostmi Negativ a Aerofilms a Festivalem krátkých filmů Praha.

Foto: Stream.cz

Short Stream dá šanci začínajícím filmařům.

Článek

Cílem projektu Short Stream je oslovit talentované tvůrce a jejich scénáře ležící na dně šuplíků převést do audiovizuální podoby.

„Krátké filmy jsou ve světě mimořádně populární, protože ve srovnání s těmi tradičními nabízí jiný divácký zážitek. Nepřispívá k tomu jen stopáž, ale i tempo, které umožňuje rozehrát omezený počet motivů a postav. A právě pro tuhle kondenzovanost, přímočarost a hravost jim to v onlinu sluší,“ řekl Lukáš Záhoř, šéfproducent internetové televize Stream.cz.

Do nadějných nápadů chce televize investovat milión korun. Kromě peněz zajistí tvůrcům i profesionální podmínky k natáčení, uvedení snímků v rámci Festivalu krátkých filmů, kinodistribuci a vysílání v internetové televizi.

Scénáře je možné nabízet do 5. září 2016, délka filmu nesmí přesáhnout 10 minut. Další informace najdete na webu projektu.

Současně začíná vysílat také kanál Short Stream s krátkými tuzemskými a zahraničními filmy.

Přihlásit se může každý

„Naše výzva je určená všem - profesionálům s produkčním zázemím, studentům filmových škol, amatérským filmařům i autorům, kteří nemají nejmenší tušení o tom, jak film vzniká, ale mají nápad,“ upřesňuje producent společnosti Negativ Milan Kuchynka. Ten věří, že své publikum si specifický formát najde, jen je potřeba dát mu prostor. Jeho přesvědčení přitom nahrává rok od roku se zvyšující návštěvnost Festivalu krátkých filmů Praha.

„Zatímco natáčení krátkých a celovečerních filmů se v zahraničí liší pouze výší rozpočtu, v Česku jde nejčastěji o školní produkce. A to bychom chtěli změnit. Nejen proto, aby i u nás vznikaly filmy, které budou opravdu zajímavé pro diváky a festivaly, ale protože jde o formát, na kterém můžou filmaři ‚dorůst‘. Diváci podle našich zkušeností z festivalu už svět krátkých filmů objevili a umějí si ho užít. S českými filmaři je to horší, ale v poslední době jsem viděl několik snímků, které jsou skvělé a konečně i originální a perfektně řemeslně zvládnuté. Přesně chvíle pro vznik projektu jako je Short Stream,“ dodal programový ředitel Festivalu krátkých filmů Praha Karel Spěšný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám