Hlavní obsah

Martin Vopěnka: Příští knižní veletrh bude na Výstavišti

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka o přítomnosti a budoucnosti společnosti Svět knihy i dalších projektech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Vopěnka je spisovatel, nakladatel i svazový funkcionář.

Článek

Ministr kultury podepsal smlouvu o tom, že naše republika bude hlavním hostem knižního veletrhu v Lipsku v roce 2019. Předpokládám, že bude či už byla projektem pověřena společnost Svět knihy, jejímž zřizovatelem i vlastníkem je Svaz knihkupců a nakladatelů. Jednalo se již o nějaké podobě prezentace?

Společnost Svět knihy už dva roky zahraniční expozice nezajišťuje. Z rozhodnutí ministerstva tuto činnost vykonává Moravská zemská knihovna. Původně jsme to brali jako velmi sporný krok, ale pokud je s tím spojeno takto výrazné zesílení propagace české literatury v zahraničí, je to pro českou literaturu dobře.

Ze všeho nejhorší byl systém každoročního soutěžení za nejnižší cenu. V takovém systému nebylo možné pracovat koncepčně. Teď je třeba usilovat o to, aby naše účast v Lipsku byla co nejlepší. Svaz českých knihkupců a nakladatelů je připravený na tomto projektu spolupracovat.

Na pražském veletrhu se v květnu loučila dosavadní ředitelka Světa knihy Dana Kalinová, která stála v jeho čele řadu let a pomohla ho přivést mezi rodinu největších evropských veletrhů. Jak jste hodnotili práci její i jejího kolektivu a co bude dál?

Zaznělo to už v otázce, paní ředitelka pražský veletrh vybudovala od nuly, na počátku ještě s panem Kanzelsbergrem. Je to velká rozjetá loď a kormidlem je třeba otáčet obezřetně. Na druhou stranu, každou změnu lze brát i jako příležitost. Jistě nový pohled nového člověka může přinést cenné inovace.

V červnu jste vyhlásili výběrové řízení na místo ředitele. Jakou máte představu o dalším provozování veletrhu?

Výběrové řízení proběhlo a představenstvo svazu mu věnovalo mnoho času a energie. Veletrh Svět knihy je a musí být i do budoucna významnou kulturní a společenskou událostí. Cítíme proto velkou odpovědnost a já jako předseda tu největší. Osobně bych byl rád, kdyby byl veletrh do budoucna vnímán ještě více jako akce svazu. K dalšímu se vyjádříme v tiskové zprávě koncem září.

Na konci květnového veletrhu jsem zaslechl neoficiální zprávy, že by se veletrh mohl stěhovat z holešovického Výstaviště například do Letňan. Máte už představu, kde se v příštím roce bude konat?

Příští ročník bude určitě znovu na holešovickém Výstavišti. To i přesto, že jeho stav je neuspokojivý, za což Svět knihy nemůže. Někteří vystavovatelé by, pokud vím, přesun do Letňan uvítali, ale asi jich není většina.

Je to těžké rozhodování. Jako nakladatel mám zkušenost, že český čtenář je spíše konzervativní, a tak bych byl s přesuny opatrný. Určitě se pokusíme udělat prostředí veletrhu co nejpříjemnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám