Hlavní obsah

Vypsaná fixa bude dělat album na několika místech

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubická rocková skupina Vypsaná fixa začala natáčet své nové album. Produkovat je bude Ondřej Ježek, který pro ně spolu s kapelou vymyslel neobvyklý koncept. Skladby se budou nahrávat na několika místech v České republice, v několika studiích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Márdi v zákulisí festivalu Hrady CZ na Kunětické hoře

Článek

„Bude to takový místopis. Ondra, který nám produkoval už předešlé album, navrhl, že bychom mohli vybrat zajímavá místa, která jsou přitažlivá svou atmosférou, a nabízejí možnost nahrávat v nějakém zajímavě vybaveném studiu. Vybral Ústí nad Labem, Zlín, studio Benas, ve kterém obvykle nahráváme demosnímky, točit by se mělo i v klášteru v Broumově, bavíme se také o studiu Svárov. Naše představa je taková, že přijedeme, budeme tam dva tři dny a natočíme tři čtyři písničky. Teď je moderní, že řada našich kapel jezdí nahrávat do zahraničí. Pro nás je přitažlivý tenhle místní koncept,“ řekl Právu Márdi, zpěvák a kytarista Vypsané fixy.

Dodal, že ve studiích by měl být vždy k dispozici místní studiový technik. Celá realizace by měla proběhnout na podzim, nejčastěji v říjnu, a podle představ kapely a jejího producenta by skladby měly svou náladou odpovídat místu, na kterém budou nahrány. Například v Broumově by měly být natočeny spíše volnější a pomalejší skladby.

Vymýšlí názvy

„Momentálně máme nahraný demosnímek s asi patnácti písněmi. Na tu desku bychom jich chtěli vybrat asi jedenáct. Dvě jsme už nahráli v Jámoru, což je studio Ondřeje Ježka. A některé nové písničky už hrajeme na letních festivalech, abychom si je zažili a viděli, jaké na ně budou reakce,“ vysvětlil Márdi.

Má prý už napsané i texty, jen pro ně ještě vymýšlí názvy. Podle představ kapely by nové album, které zatím není pojmenované, mělo vyjít v únoru příštího roku.

Vypsaná fixa momentálně krouží po českých festivalech. Přitom sama několik akcí pořádá.

„Letos jsme sjednotili tři pod jeden název. Dvě už existují dlouho. V první řadě je to festival On the Road, který spolupořádáme s občanským spolkem Dea Dealbata v Lázních Bohdaneč. Na konci srpna se uskuteční už jedenáctý ročník. Směřuje do kultovní fáze a bude brzy vyprodán. Druhou akcí je malý biofestival našeho bubeníka Pítrse. Ten letos proběhl 24. června v malebné vesničce Vápenný Podol, kde má Pítrs chalupu. Je to naprostý opak obřích akcí a navíc v lokalitě s poetikou z filmu Cesta z města. Třetí akcí je Letní tlení, které se uskuteční 18. srpna v Praze na Střeleckém ostrově. Je to v podstatě náš koncert, ale proběhne i dětský den,“ informoval Márdi.

Reklama

Výběr článků

Načítám