Hlavní obsah

RECENZE: Vtip a ironie se v románu rozplynuly

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární britská feministka a novinářka Caitlin Moranová je ve svých sloupcích vtipná. Úderná, mile sarkastická a sympaticky sebeironická. Beletristický text je však místem, kde tyto její přednosti nefungují.

Foto: nakladatelství Host

Obal knižní novinky Caitlin Moranové

Článek

Moranová dává už řadu let atraktivní a zábavnou tvář modernímu feminismu. Její první do češtiny přeložená kniha Jak být ženou slavila úspěch, Morantologie se ale plavila po vodách průměru, neboť šlo v podstatě o její nashromážděné sloupky na ploše několika let. Jak stvořit dívku je prvním pokusem o souvislou beletrii. Na mnoha místech se však jako celek rozpadá.

Děj je vcelku prostý, čtrnáctiletá Joanna žije v rodině labilních rodičů s nedostatkem finančních prostředků, hledá samu sebe, urputně se snaží přetvořit v někoho jiného, v jakýsi společností nastavený vzor dokonalosti, přizpůsobit se falešným ideálům a v závěru dochází ke zjištění, že zůstat přirozená znamená být tou nejlepší verzí sebe sama.

Moranová, přestože se snaží být neustále ve střehu, neustále vtipná a sarkastická, zoufale nezvládá udržet dynamiku a konzistenci textu. Celek pak působí jako izolepou neumě poskládané útržky průpovídek, které k překvapení čtenáře na sebe logicky navazují.

Autorka se ve svých publicistických článcích a videích na YouTube snaží motivovat ženy, aby byly samy sebou, aby se nesnažily přizpůsobovat nepřirozeným a umělým ideálům krásy, současně se snaží inspirovat pro alternativní proudy v umění, a to udržuje tematicky i zde, ovšem forma je poněkud nešťastná.

Možná že do prozaické formy ještě nedospěla, možná jí prostě krátké publicistické útvary sedí víc. Takto text místy upadá do zdlouhavých zbytečných popisů a vklouzává do hluchých míst.

Caitlin Moranová: Jak stvořit dívku
Host, překlad Petra Jelínková, 360 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení: 40 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám