Hlavní obsah

Led Zeppelin zachránili svou raritní nahrávku díky pirátovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když byli Led Zeppelin na vrcholu, natočili ve studiu BBC World Service několik rarit, které se kamsi vytratily. K jejich vydání teď pomohl neoficiální záznam.

Foto: Profimedia.cz

Mladí Led Zeppelin (1973)

Článek

Když se později v BBC „uklízelo”, někdo staré pásky vymazal a nikdo už nepočítal s tím, že existuje nějaký záznam. Jeden fanoušek si ale celý jamovací večer nahrál a neoficiální nahrávku si hýčkal 47 let. Obsahuje třeba zeppelinskou verzi skladby Sunshine Woman, která nikde jinde neexistuje.

Nová kolekce The Complete BBC Sessions byla sestavena a remasterována pod dohledem kytaristy Jimmyho Page. Má vyjít v září. Celkově obsahuje 8 dosud nevydaných tracků, většinou různé verze klasických hitů z prvních dvou alb skupiny, která znamenala bez nadsázky revoluci v dějinách hudby.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Zpěvák Led Zeppelin Robert Plant (vlevo) a kytarista Jimmy Page na snímku z roku 2012

Navíc tam bude i jedna z verzí legendární balady Stairway To Heaven, jejíž autorství bylo několikrát zpochybňováno. V červnu skupina vyhrála soud v Los Angeles, kde je obvinili, že slyšeli skladbu Taurus od skupiny Spirit z roku 1967 a na základě toho napsali úvod ke Stairway to Heaven.

Soud ale rozhodl, že melodie ve své podstatě nejsou tak podobné, i když nepopřel, že Robert Plant patrně měl přístup k desce s písní Taurus. Robert Plant taky upozornil, že si nemůže pamatovat, co bylo před 47 lety. Celá žaloba kvůli tomuto opoždění působila dost komicky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám