Hlavní obsah

Tříska míří na Poctu Shakespearovi

Právo, rh

Herec Jan Tříska přiletí z USA na dvě představení Letních shakespearovských slavností nazvaných Pocta Shakespearovi, které se odehrají 21. a 22. července na Pražském hradě u příležitosti 400. výročí Shakespearova úmrtí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Tříska při návštěvě Prahy v roce 2008

Článek

Večer zkomponovaný z ukázek nejznámějších Shakespearových her, jako jsou Zkrocení zlé ženy, Richard II. či Kupec benátský, a z výběru jeho Sonetů připravil dramaturgicky anglista Martin Hilský, který je autorem překladu kompletního Shakespearova díla. Hilský bude i průvodcem večera, v němž v režii Václava Lautnera kromě Jana Třísky vystoupí i herci Mojmír Maděrič, Ladislav Hampl, Zdeněk Hruška, Máša Málková a další. V Třískově podání zazní i úryvky z Krále Leara, jehož Jan Tříska výborně ztvárnil v režii Martina Huby v rámci Letních shakespearovských slavností v roce 2002. O pět let později vytvořil i roli otroka Kalibána ve festivalové inscenaci Shakespearovy Bouře.

V sobotu 23. července pak v jediném představení uvede společnost Prague Shakespeare Company v režii Guye Robertse tragédii Richard III. v anglickém originále. V roli královny Alžběty se představí velvyslankyně Spojeného království paní Jana Thompsonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám