Hlavní obsah

Než přišel Perníkový táta. Startuje druhá řada Better Call Saul

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Better Call Saul je obtížně zařaditelný seriál kanálu AMC, který si loni získal fanoušky i v Česku, aniž by ho provázela velká reklamní kampaň. Žánrově smíšený příběh zábavného béčkového právníka a podvodníka Saula Goodmana pokračuje druhou řadou od 21. července každý čtvrtek.

Foto: AMC

Bob Odenkirk jako pochybný právník Saul

Článek

Better Call Saul volně souvisí se seriálem Perníkový táta, ale dosud se soustředil jen na postavu právníka Saula Goodmana a na to, co předcházelo ději Perníkového táty. Seriál pochází z dílny Vince Gilligana a Petera Goulda, jenž napsal scénář k několika epizodám.

První řada byla kritikou hodnocena velmi vysoko a také veřejnost seriálu na internetu dost fandí. V Americe dostal sedm nominací na cenu Emmy.

Saul do značné míry stojí na charizmatu Boba Odenkirka, nadprůměrného herce, který sice nedostal šanci na hlavní role v Hollywoodu, ale v televizi patří k nejobsazovanějším. Jeho bratr Bill je zase renomovaným scenáristou, který psal scénáře k Simpsonovým a Futuramě.

Foto: AMC

Ze seriálu Better Call Saul

Odenkirkův pochybný Saul z Albuquerque v Novém Mexiku je spíše zoufalý kšeftař a podvodník než kvalitní právník. Uvízl v zapadákově a touží po americkém snu, který už mu asi navždy utekl. Obhajovat chudé ho nebaví a do elitních kruhů se nedostane, tak se pouští do podivných kšeftů s kriminálníky i vrahy.

Dobře napsaná i zahraná postava Saula vzbuzuje zájem pro svou zmatenost, rozervanost a vzteklé eskapády. Po většinu času vypadá jako cynik, ale občas probleskují chvilky, kdy nevíme, co se v něm děje. Současně divák nikdy neví, jestli to je komedie, žánrová krimi nebo vážné drama, kde budeme odhalovat psychologii naštvaného venkovského právníka.

Stěžejním tématem druhé řady bude komplikovaný vztah bratrů Chucka a Jimma, který nabere na obrátkách, a to především ze strany Chucka, který svému bratrovi závidí a dává mu za vinu úmrtí jejich otce. Samotná postava Jimma se začne vyvíjet a uvědomovat si svoji morální flexibilitu a především nezávislost a potřebu dělat si věci výhradně po svém. Oproti první řadě tedy dostanou větší prostor i jiné postavy než Saul.

Reklama

Výběr článků

Načítám