Hlavní obsah

Zahradník nabídne nové písně v angličtině i němčině

Právo, rh

Skladatel, zpěvák, klavírista a básník Jakub Zahradník (1964) vystoupí 14. a 15. června na sólovém recitálu v kostele sv. Vavřince v Praze na Malé Straně.

Foto: Zdeněk Chrapek

Jakub Zahradník je klavírista, skladatel, básník i zpěvák

Článek

Zahradník patří k muzikantům, jejichž hudba je nezařaditelná, protože čerpá inspiraci jak z vážné hudby, tak i jazzu, šansonu, country a etno music až kamsi ke gospelu a kdo ví kam dál. Proto je i každý jeho koncert osobitým zážitkem, který nabízí překvapivá spojení a odhalení, ryze hudební i textové zážitky.

Na červnových koncertech zazní určitě řada nových i starších písní a také klavírních improvizací, v nichž se Zahradník inspiruje hudbou starých i nových klasiků více žánrů. Novinkou budou ukázky z písňových cyklů Five Sea Songs a The Melly-Belly Songs, v nichž autor zhudebnil básně svých kolegů-básníků ze severovýchodní Anglie, které poznal v Praze a s nimiž pak opakovaně vystupoval v obou zemích. Mořské písně Katriny Porteou představují básně a poemy psané v starém rybářském nářečí a hojně hrané na vlnách BBC i vydávané knižně. Melly-Belly Songs jsou básně od bouřliváka, básníka Keitha Armstronga, který byl za svou poezii ověnčen titulem doktor honoris causa na universitě v Durhamu.

Poprvé budou uvedeny i písně v němčině, skládané pro Zahradníkův chystaný koncert v Norimberku, mimo jiné básně od Björna Kaltenbacha zamýšlející se nad rolí lásky v dnešním světě. A zcela určitě zazní oblíbené šansony, především ty, které vznikly pro zpěvačku Pavlu Kapitánovou, s níž Zahradník v minulosti tvořil dvojici, jejíž úspěšné působení ukončila až zpěvaččina tragická smrt v roce 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám