Hlavní obsah

RECENZE: Nad elektrizující rockovou show Muse létaly drony

Právo, Jaroslav Špulák

Muse jsou jistota. Tahle britská kapela sice byla za své loňské album Drones peskována a osočována z toho, že na něm příliš podlehla politickému tématu využívání dronů, ale turné k desce je pozoruhodné. Dokázala to v sobotu večer ve vyprodané pražské O2 areně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Muse koncertovali ke svému poslednímu albu Drones.

Článek

Britská trojice, naživo chvílemi posílena hráčem na klávesové nástroje, přichystala velkolepou rockovou show. Během své dvaadvacetileté kariéry, lemované sedmi vesměs povedenými studiovými alby, koketovala s několika styly a sahala i k elektronice. V současné době to vše překrývá masivní rockový háv, který je ozvěnou zmiňovaného alba Drones a také podstatou tvorby kapely.

Základem jejích skladeb je čitelný a nesmlouvavý kytarový riff. Ten se v nich rozvíjí, přijímá další zvuky, které se pak i v koncertním provedení vrství, aby vytvořily v zásadě poměrně syrovou masu. V ní se snadno prosazuje naléhavý hlas kytaristy a zpěváka Matta Bellamyho, kterého funkčně doprovázejí jeho kolegové.

Nadto mají Muse ve svém repertoáru řadu opravdu znamenitých písniček, ať už po stránce stylové (vždyť na svých albech koketují i s art rockem), aranžérské i interpretační. Jistě, jejich sound nevytvářejí jenom kytara, baskytara a bicí, jak to na pódiu na první pohled vypadá. Současná doba ale dovoluje kapelám dosíci po zvukové stránce v podstatě čehokoli a Muse, kteří si potrpí na pompéznost svých skladeb, toho prostě využívají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Koncert Muse byl strhující.

K té pompéznosti bylo třeba v O2 areně připočíst i rozlehlé pódium vytvořené ze tří částí. Bylo umístěné uprostřed haly a lidé stáli kolem něho. Jeho střední část, na které se kapela zdržovala nejdéle, měla kruhový půdorys a muzikanti stáli na točně, jež je „přivážela“ divákům na všech stranách pěkně postupně. Dvě vyvýšená pódia po stranách hlavního měla podobný tvar a Bellamy a baskytarista Chris Wolstenholme je využívali k tomu, aby se přiblížili i k divákům na tribunách.

Během koncertu se nad hlavami fanoušků tu a tam vznášely drony, jak velí filozofie poslední desky i celého turné, a přiletělo i obrovské letadlo. Sečteme-li tyto vizuální libůstky s vynikajícím zvukem v hale, přesvědčivým výkonem kapely a náramnou podívanou, byl to znamenitý koncert.

Foto: Milan Malíček, Právo

Muse nadchli české diváky.

Muse samozřejmě nehráli jenom skladby z posledního alba, ale sahali i do historie. Libovali si v noblesních začátcích a koncích písní, často tyto pasáže proměňovali v instrumentální exhibice, nikdy ne však otravné nebo zbytečné. Byla to přirozená součást koncertního programu.

V roli předskokana se představil britský zpěvák a skladatel Jack Garratt. Jeho elektronický a vcelku nezáživný indie pop by byl ale zajímavější ve kterémkoli klubu. Ve velké O2 areně byl zapomenut s intrem koncertu hlavních hvězd.

Muse

Muse O2 arena, Praha, 4. června

Celkové hodnocení: 95%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám