Hlavní obsah

Radůza nahrála hudbu k filmu Tenkrát v ráji

Právo, Aleš Honus

Hudbu k novému českému filmu Tenkrát v ráji, který je dramatickým příběhem horolezce Josefa Smítka a jeho druhů, popravených nacisty v Terezíně, vytvořila písničkářka Radůza. Na konci uplynulého týdne nahrála hudbu s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

Foto: Aleš Honus, Právo

Radůza za klavírem ve zkušebně Janáčkovy filharmonie v Ostravě

Článek

Ve filmu zazní nejenom stejnojmenná píseň, kterou na žádost scenáristy Josefa Urbana napsala už před několika lety, ale také asi čtyřicet minut symfonické hudby, jejíž autorkou je právě Radůza.

Ze spolupráce s ostravskými filharmoniky je skladatelka nadšená. „Jsou strašně milí. Nejde vůbec o to, že jsou to profesionálové, to je bez diskuse. Ale když jsme se rozhodovali, kde hudbu nahrát, roli sehrál přístup zdejších lidí. Je vždycky lepší, když vidíte, že do toho jdou s chutí,“ řekla Radůza Právu během přestávky mezi nahrávacími sekvencemi.

Spolupráce se scenáristou Josefem Urbanem vznikla na základě vzájemných sympatií. „Líbilo se mi, jak zpívá, a tak jsem ji požádal, zda by na motivy scénáře nesložila písničku. Z dřívějších filmů jsem byl zvyklý, že to trvalo měsíc, dva nebo tři, ale Radůza složila píseň do druhého dne. Tím mě opravdu fascinovala,“ řekl Urban s tím, že se nakonec domluvili na tom, že Radůza vytvoří kompletní filmový soundtrack.

Pro Radůzu jde o první větší spolupráci se symfonickým orchestrem. Dříve měla zkušenost jen se skládáním hudby pro divadlo a pracovala také na instrumentaci jedné své písně pro oslavy 25. výročí skupiny Jablkoň.

„Vždycky jsem chtěla zkusit udělat filmovou hudbu. Když dostanete takovou nabídku, tak to prostě musíte přijmout, to se nestává každý den,“ řekla.

Spolupráce se spolužačkou

Na orchestraci spolupracovala se svou bývalou spolužačkou z konzervatoře Janou Vöröšovou. „Já rozepsala do not melodie a harmonii, vytvořila jsem formu, řekla jsem si, kde bude hrát hoboj, kde flétna, a Jana to pak rozepsala,“ popsala Radůza.

Hlavní částí filmové hudby jsou motivy z písně Tenkrát v ráji, která ve filmu zazní v úplně nové symfonické verzi s klavírním doprovodem. „Ve filmu jsou motivy symfonické i komorní, jedna píseň je udělaná dokonce jako dechovka,“ řekla písničkářka Radůza.

V jednom z filmových motivů zazní i hlas mladé rakouské sopranistky Nicoly Prokschové, která je držitelkou řady mezinárodních ocenění. V minulosti vystupovala na operních scénách v Rakousku, Německu, České republice i v Japonsku. „Její hlas zazní ve velmi dojemné scéně, která je obrazem vybombardované ulice,“ prozradila Radůza.

Film Tenkrát v ráji se natáčí od minulého roku a obsahuje i řadu autentických horolezeckých scén, které vznikaly ve slovenských Tatrách i v prostředí skalních měst Českého ráje.

V hlavní roli Josky, skutečné postavy dějin, se představí olympijský medailista a mistr světa ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek. V dalších rolích Vica Kerekes, Jan Budař, Miroslav Etzler, Ondřej Havelka a další.

Scenárista a autor knižní podoby Josef Urban na sebe již dříve upoutal pozornost filmy Habermannův mlýn a Sedm dní hříchů. „Film s horolezeckou tematikou chybí v historii české kinematografie už více než pětadvacet let. Možná i proto, že jde o technicky složité natáčení vyžadující ojedinělé výkony a dokonalou přípravu nejen u herců, ale prakticky všech členů štábu,“ řekl již dříve producent Stanislav Schneeweis.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám