Hlavní obsah

Nedávno objevený Čapkův obraz se vydražil za 2,7 miliónu korun

– Praha

Obraz Josefa Čapka Venkovský hřbitov, který byl dlouhá léta v soukromé sbírce a téměř sto let ho veřejnost nespatřila, se na nedělní aukci v Praze prodal za 2,7 miliónu korun. Jeho vyvolávací cena byla o sto tisíc nižší. Uvedl to Albert Trnka z aukční síně European Arts. Čapkův aukční rekord tak stále drží obraz V červnu (Kraj), přiklepnutý letos v březnu za 14,1 miliónu korun. Za 6,6 miliónu korun se v neděli vydražil obraz Sedící dívka od Emila Filly.

Foto: europeanarts.cz

Obraz Josefa Čapka Venkovský hřbitov

Článek

Venkovský hřbitov je na druhé straně obrazu Konvalinky signovaného Josefem Čapkem, který byl loni objeven v soukromém majetku v Praze.

"Majitel obrazu se rozhodl k prodeji a Konvalinky odnesl do naší aukční síně, kde jsme se začali zabývat zadní stranou díla. Z rentgenů pořízených v Národní galerii bylo totiž patrné, že se pod černou barvou nachází velmi zajímavá malba," uvedl Trnka.

Restaurátoři po sejmutí plátna z napínacího rámu nalezli signaturu a dataci J. Č. 1921, dílo tedy pochází z velice ceněného Čapkova období a obraz by mohl mít spojitost se skupinou Devětsil. Pod nánosem černé barvy pak našli obraz.

"Na rozkvetlé louce vpředu je ztvárněn rok života jako jaro, léto, podzim a zima. Ústředním motivem obrazu je místo odpočinku a klidu, nad kterým se střídá den a noc obklopující cestu na věčnost, která je znázorněna jako šipka k nebesům. Celé dílo je nádhernou alegorií věčnosti lidského života," popsal Trnka.

Foto: europeanarts.cz

Obraz Josefa Čapka Venkovský hřbitov

Z meziválečného období je také Fillova Sedící dívka, která původně pochází z významné brněnské sbírky Františka Venery. Pod vlivem přátelství s Jindřichem Štyrským se Filla v době, kdy tento obraz vznikl, dostal ve své tvorbě až na pomezí surrealismu.

Na 6,6 miliónu korun se v neděli Fillova Sedící dívka dostala z vyvolávací ceny 5,2 miliónu korun. Fillovým aukčním rekordem je obraz Malíř prodaný v roce 2013 za 17,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám