Hlavní obsah

Zemřel hudební publicista a dramaturg Jiří Chlíbec

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku nedožitých 88 let zemřel v úterý 10. května hudební publicista a rozhlasový dramaturg Jiří Chlíbec. Oznámila to jeho rodina. Odešla tak výrazná osobnost československé a české hudební scény.

Foto: archív rodiny

Jiří Chlíbec byl mimo jiné u zrodu pořadu Větrník.

Článek

Chlíbec maturoval na gymnáziu v Kladně a poté studoval etnografii, historii a hudební vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jako zpěvák a primáš cimbálové muziky a také jako tanečník. V letech 1953 až 1956 byl redaktorem deníku Mladá fronta.

V letech 1967 až 1983 působil jako dramaturg a později ředitel odboru zábavných žánrů v Československé umělecké agentuře Pragokoncert, poté byl vedoucím dramaturgem hudebních pořadů v agentuře Pražské kulturní středisko. V letech 1991 až 1997 byl spolumajitelem a ředitelem soukromé rozhlasové stanice Golem.

Působil mimo jiné v International Folk Music Council, podílel se na založení Federace československých jazzklubů (1966), festivalů Mladá píseň Jihlava (1966) a Porta (1967). V roce 1967 inicioval založení Pop federace, která pořádala I. a II. Československý beat festival v Praze.

V Československém rozhlase od roku 1982 připravoval rockový pořad Větrník, jenž posléze přivedl do vysílání rádia Golem. Podílel se na koncepci přehlídek Rockový maraton (1987 a 1988), organizaci charitativního Koncertu pro Arménii, Koncertu pro všechny slušný lidi (1989) a Koncertu pro Chartu ’77 (1990). Byl členem redakčního kruhu odborného měsíčníku Melodie, publikoval též odborné články z oboru folkloristiky, a to jak v domácích, tak zahraničních médiích.

Reklama

Výběr článků

Načítám