Hlavní obsah

V Cannes se čekají Allen, Clooney i Robertsová

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiérou nejnovějšího snímku amerického režiséra Woodyho Allena Café Society, jehož děj se odehrává v Hollywoodu 30. let, začne ve středu večer na francouzské Riviéře 69. mezinárodní filmový festival. Do kinosálu bratří Lumiérů doprovodí Allena i herci jeho filmu, po červeném koberci by mohla před fotoaparáty a kamerami z celého světa projít Kristen Stewartová, Jesse Eisenberg a další.

Foto: ČTK

Film Café Society režiséra Woodyho Allena zahajuje dnes festival.

Článek

Vedle nich fanoušci první večer určitě přivítají například Kirsten Dunstovou, Vanessu Paradisovou či Donadla Sutherlanda, kteří jsou členy hlavní mezinárodní poroty, jíž bude předsedat australský režisér George Miller. Ten loni představil v Cannes film Šílený Max: Zběsilá cesta.

Mezi dvaceti soutěžními snímky v hlavní kategorii jsou například Julieta španělského režiséra Pedra Almodóvara, The Last Face amerického tvůrce a herce Seana Penna či La fille inconnue belgických bratrů Jeana-Pierrea a Luca Dardennových, kteří patří mezi zdejší stálice a mají už na kontě mimo jiné ceny dvě Zlaté palmy.

Laureát Zlaté palmy z roku 2007 za film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, rumunský režisér Cristian Mungiu, se bude ucházet o cenu s filmem Bacalaureat a soutěžit bude i snímek francouzského režiséra Oliviera Assayase Personal Shopper, který vznikl v česko-francouzské koprodukci. Čtyři želízka v ohni má v hlavní soutěži domácí Francie, tři snímky představí Spojené státy a po dvou Británie a Rumunsko. Po jednom pak nabídnou Německo, Španělsko, Belgie, Kanada, Brazílie, Filipíny, Jižní Korea, Nizozemsko a Dánsko. V česko-francouzské koprodukci je zastoupen duchařský příběh z podsvětí módního světa Paříže Personal Shopper.

Z hereček a herců by se během festivalu měli na Riviéře objevit Američanky Julia Robertsová a Kristen Stewartová, Kanaďan Ryan Gosling, Australan Russell Crowe, Jihoafričanka Charlize Theronová, Američan George Clooney, Španěl Javier Bardem či Francouzky Marion Cotillardová a Juliette Binocheová.

Mimo soutěž se diváci mohou těšit na nejnovější film Američana Stevena Spielberga Obr Dobr (The BFG) či Money Monster od Jodie Fosterové.

Česká stopa se objevuje v sekci Un Certain Regard (Jistý pohled), do níž byl vybrán film The Dancer v režii Francouzky Stéphanie Di Giustoové o slavné pařížské tanečnici Loie Fullerové. I tento snímek vznikl ve francouzsko-české koprodukci. V sekci La Quinzaine des Réalisateurs (Čtrnáctideník režisérů), která představuje celovečerní i krátké filmy a dokumenty, budeme zastoupeni krátkým animovaným snímkem Jana Sasky Happy End.

Koprodukční maďarsko-československý krátkometrážní film režisérky Lucy Tóthové Superbia byl vybrán jako jediný animovaný snímek do prestižní mezinárodní soutěže Semaine de la Critique (Týden kritiky) a v sekci Cannes Classic se představí digitálně zrestaurovaný sci-fi film Ikarie XB 1, který počátkem 60. let natočil Jindřich Polák a který se následně vrátí i na plátna českých kin. Další české snímky bude nabízet ve stánku na trhu České filmové centrum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám