Hlavní obsah

Umění Mayů si zaslouží superlativy

Právo,

Doba od pádu Říše římské do korunovace Karla Velikého na císaře je v evropských dějinách časem neklidným, temným a barbarským. Naopak ve Střední Americe rozkvétala podivuhodně vyspělá civilizace Mayů.

Foto: katalog výstavy

Na snímku socha zapůjčená z moderního Muzea Mayů v Méridě

Článek

Indiáni na Yucatánu budovali města spojená sítí silnic, stavěli pyramidy, chrámy a observatoře, znali hieroglyfické písmo, předběhli dobu v astronomii a aritmetice. K velkoleposti jejich odkazu patří i pozoruhodné výtvarné umění.

Nejvýznamnější výstavní síň v Berlíně Martin-Gropius-Bau představuje do 7. srpna největší expozici umění Mayů, jaká byla v tomto století v Evropě k vidění. Na tři sta soch z kamene i pálené hlíny, stél s nápisy i pohřebních masek bylo do Německa zapůjčeno z předních mexických muzeí. Pocházejí z bývalých center říše Mayů, jako byly Tikal, Palenque, Copán nebo Chichén Itzá.

Zrod vesmíru i jeho zánik

Mayové věřili ve zrod vesmíru i v jeho zánik. Vše podléhalo cyklům, které se daly matematicky vyjádřit a výtvarně zobrazit. Náboženství ovlivnilo jejich kulturu. Smyslem obřadů i umění bylo uklidnit bohy.

Výstava ukazuje, že hlavním motivem mayského sochařství bylo lidské i božské tělo. Mayové přitom všechny tvary zvláštním způsobem deformovali, kombinovali realitu s někdy až děsivou fantazií. Jejich přísná i hravá stylizace ovlivnila dokonce i moderní umění – obdivovali ji anglický výtvarník Henry Moore i český sochař Karel Hladík.

Berlínská výstava dává v mnohém za pravdu znalci starých amerických kultur G. H. S. Bushnellovi, který kdysi napsal, že mayské umění zahrnuje takové množství skvělých výtvorů, že je těžké při jeho hodnocení neužívat superlativů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám