Hlavní obsah

Válka se odehrává spíš doma, říká Pilou Asbaek z filmu Boj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Působivý morální thriller Boj dánského režiséra Tobiase Lindholma vstoupil do českých kin pod hlavičkou KVIFF Distribution. Středobodem příběhu je důstojník Claus, který je po krizové vojenské operaci obviněn z válečného zločinu. Clause ve filmu ztvárňuje vycházející dánská herecká hvězda Pilou Asbæk.

Rozhovor k filmu Boj Video: KVIFF Distribution

 
Článek

Neméně důležitou roli ve snímku hraje i jeho ženský protipól, manželka Marie, která se doma snaží vypořádat s každodenními starostmi a péčí o tři děti a následně i soudní tahanicí svého muže. Do role Marie režisér Lindholm obsadil herečku s českými kořeny, Tuvu Novotny.

Přípravě na roli, dle jejích vlastních slov, věnovala Tuva Novotny hodně času. „Prostě jsem ráno vstala a starala se o děti. Sama mám dvě děti a vím jaké to je, s nimi být o samotě. Myslím, že každý z nás se dovede vžít do toho pocitu – do strachu, když je váš partner pryč.“

Opačnou zkušenost měl Pilou Asbæk. Zejména bojové scény v první třetině filmu pro něj byly zcela novou zkušeností: „Nebylo pro mě těžké vžít se do role člověka, který je daleko od domova – jsem herec, takže je to v podstatě můj život. Ale na afghánskou část natáčení jsem se samozřejmě připravovat musel. Hrál jsem profesionálního vojáka a jako herec žádnou zkušenost z armády nemám. Vojáci, které ve filmu vidíte, nejsou herci, jsou to skuteční vojáci a já jsem s nimi absolvoval tříměsíční výcvik.“

ukázka boj Video: KVIFF Distribution

Oba herci pak vyzdvihují práci s režisérem Tobiasem Lindholmem, který si na place potrpí především na naprostou autenticitu.

„Tobias napsal asi nejautentičtější a nejpravdivější scénář, který jsem kdy četla. A to, jak pracuje při natáčení, tomu odpovídá. Vytvoří tak dokonalé kulisy, že do nich vstoupíte a nemusíte hrát. Prostě se ocitnete v dané situaci a chováte se jako ve skutečném životě,“ popsala spolupráci s Lindholmem Novotny.

„Je to zvláštní, on nesnáší hraní. Nesnáší to, chce po vás věrnost realitě. Kdykoliv jsem začal hrát (jako jsem zvyklý z divadla), tak zakřičel: Stop! a vynadal mi,“ dodává Asbæk.

Film Boj vstoupil do českých kin 28. dubna pod hlavičkou distribučního labelu KVIFF Distribution, který vznikl na podzim 2015 spojením tří silných partnerů – MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.

Reklama

Výběr článků

Načítám