Hlavní obsah

The Qemists: Vyzýváme k jasnému, nezávislému a kritickému myšlení

Právo, Šárka Hellerová

Od pátku do neděle se v brněnském areálu Riviéra uskuteční hudební festival Čarodějáles. V sobotu 30. dubna uvede i dvě zahraniční jména. Německé Guano Apes a britské elektroniky The Qemists. Právo přináší rozhovor se zpěvákem The Qemists Brunem Balantou.

Foto: Amazing Records

Skupina The Qemists míří do Brna. Vystoupí tam v pátek. Bruno Balanta druhý zprava.

Článek

Mluvíme spolu po vašem návratu z menšího turné v Japonsku. Jak jste se tam měli?

Opět to bylo neuvěřitelné. Hráli jsme v Tokiu, Ósace a pak jsme se vrátili zpět do Tokia, kde jsme se svým DJ setem vystoupili jako překvapení na koncertu našich přátel Crossfaith.

Jste v Japonsku hodně populární?

Ano, je to náš největší trh. Začalo to už prvním albem Join the Q. Naši přátelé z Japonska nám říkali, že píseň Stompbox se stala téměř hymnou. Aspoň nám to tvrdí Kenta Koie z kapely Crossfaith. Každopádně se zrodila vzájemná láska, která trvá dodnes. I novému albu se tam daří, dostalo se na první místo hitparády. Naučil jsem se i trochu japonsky, umím pozdravit, zeptat se, jak se máte, a poprosit publikum, aby si sedlo. Pár frází už jsem pochytil.

Zmínil jste letošní album Warrior Sound. Dali jste si s ním na čas.

Předchozí desku Spirit in the System jsme vydali v roce 2010, takže máme několik let zpoždění. Někteří lidé si už mysleli, že jsme zmizeli ze scény, jiní předpokládají, že jsme desku nahrávali šest let. Pravda je, že jsme byli většinu té doby na turné. Vždyť jen Českou republiku jsme navštívili několikrát. Hráli jsme na festivalech Let It Roll, Rock for Churchill a Rock for People. Také jsme měnili management i label a přibrali nového člena. Přidal se k nám Oliver Simmons a jsme nyní pětičlenná kapela.

Druhá deska Spirit in the System vyšla rok po debutu, nahráli jsme ji trochu ve spěchu. Tentokrát jsme chtěli důkladně prozkoumat svou kreativitu a redefinovat zvuk.

Nenaznačovala jsem, že jste se šest let flákali, spíše mě zajímalo, jestli jste na desce pracovali průběžně celou dobu, nebo jestli jste začali třeba přede dvěma lety?

Jako elektronická kapela máme výhodu, že písně nemusí nutně vznikat s nástroji v profesionálním studiu. Proto není vznik desky jednoznačně ohraničený. Můžeme pracovat kdekoli, vytvářet nové zvuky a průběžně zaznamenávat nápady. Řekl bych, že to vzniklo v posledních třech letech. Písně spojuje především to, že se všichni z kapely shodli, že reprezentují dobrý směr a můžeme na nich stavět. Mají charakteristický zvuk a texty jsou částečně propojené.

Čím?

Dotýkají se tématu společenské zodpovědnosti. Neznamená to ale, že je třeba album vnímat jako politické. Lidé ho můžou jen poslouchat a užívat si hudbu.

Obecně jde o reflexi současného světa. V zásadě lidi vyzýváme, aby jasně, nezávisle a kriticky přemýšleli. Je ale třeba být při tom empatický a vnímat i srdcem. Titulní píseň Warrior Sound je o nutnosti postavit se za to, čemu věříme. Postavit se za správnou věc.

Reklama

Výběr článků

Načítám