Hlavní obsah

RECENZE: Indridasonova nová detektivka je velmi obyčejná

Právo, Jaroslav Špulák

I tak zavedený, veskrze zkušený i oblíbený autor detektivek, jakým je islandský spisovatel Arnaldur Indridason, si má právo vybrat slabší chvilku.

Foto: nakladatelství Moba

Obal islandské knižní novinky

Článek

Zatímco ve svých u nás dříve vyšlých knihách dokázal propojit svět násilí a zášti s romantickou a krutou krajinou své vlasti i jejími historickými okamžiky, v knize Noc nad Reykjavíkem se mu to nepodařilo.

Během jediného víkendu je v rybníku na kraji Reykjavíku nalezen utopený bezdomovec a beze stopy zmizí mladá žena. Mladý policista Erlendur Sveinsson je zpočátku přitahován jen smrtí bezdomovce Hannibala, kterého osobně znal a několik dnů před jeho skonem se s ním setkal. Brzy se ale ukáže, že spolu mohou obě události úzce souviset.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Islandský spisovatel Arnaldur Indridason.

Erlendur se pouští do vyšetřování na vlastní pěst. Už to je samo o sobě zvláštní, protože nejde o standardní policejní postup. Indridason přitom ve svých předcházejících knihách dbal na přesný a precizní popis policejní práce.

Přesvědčivá stylistika

Příběh Noci nad Reykjavíkem tentokrát nesouvisí s určitou historickou událostí a ani se neodehrává v oblastech, které činí Island jedinečným.

Plyne ulicemi hlavního města ostrovního státu a odehrává se v prostředí bezdomovců a obyčejných rodin, která se objevují zcela přirozeně v mnoha jiných detektivkách, a to nejenom severských.

Indridason příliš nepřekvapil ani rozuzlením, stejně tak způsobem, jakým k němu jeho hrdina došel.

Zachoval si naopak přesvědčivou stylistiku, schopnost přesného a příjemně ubíhajícího vyprávění a také status autora zručného v psaní dialogů. I přesto, že už u nás vyšlo několik jeho lepších příběhů.

Arnaldur Indridason: Noc nad Reykjavíkem
Moba, překlad František Ryčl, 296 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám