Hlavní obsah

Mánes patří automobilovým veteránům na plátně i těm skutečným

– Praha

Téměř stovka velkoformátových maleb automobilových veteránů a několik reálných modelů jsou k vidění v pražské výstavní síni Mánes. Výstava nazvaná Benzínové opojení představuje tvorbu malíře Václava Zapadlíka, který se na realistické ztvárnění historických automobilů specializuje a má sběratele po celém světě.

Mánes patří automobilovým veteránům na plátně i těm skutečnýmVideo: Novinky

 
Článek

Zapadlíkovy práce mají celou řadu podob, od jednoduchých pérovek přes lavírované tuše až po akvarely a olejomalby. Je také znalcem historie aut. Vyobrazuje i jejich závody, studuje automobilové karoserie a konstrukce.

Návštěvníci uvidí také několik jeho výtvarných návrhů poštovních známek, kterých od roku 2012 vydala Česká pošta už 23, a další archiválie týkající se historických automobilů.

„Obrazy jsou zvětšené reprodukce originálů, vyzařují nádheru té doby. Obdivuji na nich preciznost, dokonalost i detaily. Když si je zvětším na monitoru počítače a vidím, že třeba dáma ve čtvrté řadě na tribuně, která je ve skutečnosti centimetrová, má šperky, a vedle ní sedící pán má hodinky, tak je to naprosto úžasné,“ uvedl organizátor výstavy Karel Mráz.

Obrazy doplňují skutečné historické automobily Bugatti 13 a Walter Junior patřící Zapadlíkovi. K vidění je i francouzský vůz Sima Standard zrekonstruovaný podle malířových technických výkresů nebo „československý Rolls-Royce” Wikov 70, kterého se ve třicátých letech vyrobilo jen několik prototypů. Výstavu můžete navštívit do 28. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám