Hlavní obsah

Charles Aznavour se loučil s grácií

Právo, Tomáš S. Polívka
Praha
Aktualizováno

Legendární francouzský šansoniér Charles Aznavour dojal ve středu publikum zcela vyprodaného pražského Kongresového centra. Jednadevadesátiletý umělec vystoupil v České republice poprvé.

Foto: Milan Malíček, Právo

Francouzský šansoniér Charles Aznavour zahájil pražský koncert písní Les Émigrants.

Článek

V bývalém Československu jednou koncertoval, a to v Bratislavě v listopadu 1978. V Praze se měl představit v roce 1969, v souvislosti se smrtí Jana Palacha ale koncert zrušil.

Charles Aznavour označuje své současné koncerty jako „rozlučkové“. Stejně symbolicky pojmenoval i loňské album Encores, tedy Přídavky.

V Praze ovšem nepůsobil dojmem umělce žijícího a tvořícího v nastaveném čase, ale jako osobnost stále především tvůrčí. Nic na tom nemění ani fakt, že vybíral hlavně ze svých nejklasičtějších písní jako La Bohème, Ave Maria nebo stále aktuální Les Émigrants.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Charles Aznavour v Kongresovém centru

K nejdojemnějším momentům vystoupení patřil duet Je voyage, ve kterém se k otci připojila dcera Katia. Uznání patří osmičlenné kapele, která brilantně a „plně“ doprovodila i písně notoricky známé spíše v mohutnějším a košatějším orchestrálním aranžmá studiových verzí.

Ovace vstoje

Charles Aznavour vystoupil v nezaměnitelném stylu velkého romantika. Koncert diváky nadchl už jen díky možnosti setkání s živoucím mýtem, díky šanci slyšet v autorském podání řadu z nejslavnějších písní dvacátého století. A nelze pominout ani lidský rozměr. Aznavour se opravdu rozdává svým příznivcům. Podle očekávání ho odměnili ovacemi vestoje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aznavour za svou osmdesátiletou kariéru složil přes 1000 písní a nahrál desítky alb, jichž prodal přes 100 milionů.

V jednadevadesáti letech je jednou z největších žijících osobností světové hudby. Zpívá v osmi jazycích a za svou osmdesátiletou kariéru složil více než tisíc písní. Nahrál jednapadesát studiových alba a dvacet koncertních, prodal přes 100 miliónů kopií svých desek.

V anketě stanice CNN byl vyhlášen Největším umělcem dvacátého století. Je držitelem mnoha cen a vyznamenání. Od roku 1995 je vyslancem UNESCO pro Arménii a v roce 2009 se stal arménským velvyslancem OSN ve Švýcarsku. Od roku 2006 vystupuje po celém světě v rámci rozlučkového turné.

Reklama

Související články

Aznavour vydal album

Francouzský zpěvák Charles Aznavour vydal už 51. album. Pouhé tři týdny před svými 91. narozeninami. Kolekci 12 písní, které sám složil, nazval Encores...

Výběr článků

Načítám