Hlavní obsah

Vyčichlá levandule Bréalovy Velké mely

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadu svých diváckých tutovek se pokusilo rozšířit pražské Divadlo na Vinohradech sázkou na francouzského dramatika Pierra-Aristida Bréala, jehož Husaři patří dodnes ke vzpomínaným inscenacím někdejšího Divadla satiry respektive Divadla ABC.

Foto: Viktor Kronbauer

Tereza Bebarová, Václav Vydra a Ondřej Brousek v milostném trojúhelníku Bréalovy komedie

Článek

Jenže to bylo před více než půlstoletím, Bréalovu hru upravil Jan Werich, režíroval Miroslav Horníček, oba v ní hráli spolu s Jaroslavou Adamovou, Stellou Zázvorkovou, Václavem Tréglem a dalšími hvězdami. A ani tehdy se o inscenaci nepsalo jen s nadšením.

Ale budiž. Na Vinohradech zvolili Bréalovu Velkou melu, která kombinuje milostný trojúhelník s politickou satirou o převlékání kabátů - z císařského do republikánského a posléze královského. A naopak. A každý se z toho snaží něco vytěžit.

Budiž podruhé. Jenže Bréalův text zastaral, je upovídaný až běda a spasit by ho mohl snad jen nový Werich s Horníčkem, kteří by mu střihli na současný kabát. Na Vinohradech ale nepřišli na nic lepšího, než pozvat režiséra Daniela Hrbka, aby zopakoval svou třináct let starou inscenaci ze Švandova divadla, se vším těžkopádným humorem, podbízivými fórky a zbytečnými vulgarismy v gestu i slovu.

Foto: Viktor Kronbauer

V Bréalově Velké mele se nejen miluje, ale i jí, pije a hladoví.

A přece se na začátku zazdálo, že by trojice Václav Vydra, Ondřej Brousek a Tereza Bebarová mohla zajiskřit v brilantním hereckém triu. Kdyby to ovšem nebylo jiskření z vyhaslého popela inscenace, která svou poetikou zastarala už před mnoha desetiletími a toporně se prodírá vpřed.

K šumivé francouzské komedii se to vše má asi tak jako lány umělé levandule pokrývající předscénu k té pravé, omamně vonící provensálské květeně.

Celkové hodnocení: 40 %

Pierre-Aristide Bréal: Velká mela aneb Francouzská kuchyně

Režie Daniel Hrbek, výprava Jozef Hugo Čačko

Premiéra 18. 3. v Divadle na Vinohradech Praha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám