Hlavní obsah

Magdalena Kožená: ZUŠ je třeba si hýčkat

Právo, Radmila Hrdinová

Světoznámá česká mezzosopranistka Magdalena Kožená se rozhodla podpořit základní umělecké školy v České republice. Založila nadační fond, který chce zviditelnit unikátní domácí systém uměleckého školství a podpořit nadané děti v jejich růstu. Poslání a plány fondu budou představeny na slavnostním koncertu 26. února v pražském Rudolfinu.

Foto: Petra Hajská

Mezzosopranistka Magdalena Kožená

Článek

Proč jste se rozhodla právě pro podporu základních uměleckých škol?

Myšlenka zrála několik let, chtěla jsem pomoci dobré věci. Základní umělecké školy jsou jedinečným vzdělávacím systémem a byla by obrovská škoda, kdyby zanikly. Od projektu si slibujeme mimo jiné i to, že instituce, pod něž zušky spadají, si uvědomí jejich význam a důležitost jejich podpory a dalšího rozvoje. Zušky mapují talenty, pomáhají objevit talent v dětech, rozvíjejí je, připravují je ke studiu na vyšších uměleckých školách. A vychovávají i umělecké amatéry, což myslím v nejlepším smyslu slova amare, tedy milovat, totiž milovat hudbu a umění. Sama jsem prošla tehdejší Lidovou školou umění v Brně, kde jsem studovala hru na klavír. Na tom, co jsem se tam naučila, jsem mohla v dalších letech stavět.

Existuje ve světě obdobný systém vzdělávání?

Inspirovala jsem se ve Venezuele, kterou jsem několikrát navštívila. Jejich systém vzdělávání je založen na trošku jiném principu, ale má obdobný cíl – vychovávat vnímavou a kulturně angažovanou novou generaci.

Jaký bude dnešní slavnostní koncert?

Oslovila jsem ke spolupráci Ondřeje Havelku a vymysleli jsme kombinovaný program hudby barokní a moderní, který bude mít i divadelní charakter. Zazní na něm Monteverdiho árie z mého nového alba i nová skladba, k níž Ondřej napsal scénář. Jmenuje se Ariadna má problém, její základ tvoří Ariadna na Naxu připisovaná rovněž Monteverdimu. Doprovázet mě bude orchestr La Cetra Barockorchester Basel pod taktovkou Andrey Marcona, který se stejně jako já a moderátor Marek Eben vzdá honoráře ve prospěch fondu. V hledišti usednou donátoři fondu i pedagogové a žáci zušek z celé republiky.

Jaké budou další akce vašeho fondu?

Připravujeme Open ZUŠ, což by měl být jednodenní happening, kdy zušky vyjdou do veřejného prostoru s tím nejlepším, co mají, ať už v oblasti hudby, tance, dramatického, či výtvarného umění. Na konkrétní podobě zatím pracujeme. První Open by se měl konat v květnu nebo červnu 2017. A samozřejmě bych ráda jednou ročně uspořádala galakoncert, jako je ten dnešní, jehož výtěžek by fond podpořil a který by zviditelnil poslání fondu.

Vaše jméno i umění je pro mladé talenty velkým příkladem. Uvažujete o zapojení dalších umělců do projektu podpory ZUŠ?

Určitě. Slibuji si, že nadchnu i další kolegy a vznikne větší tým lidí, kteří se projektu budou věnovat. Zatím jsme v počátcích, ale byla jsem příjemně překvapená zájmem a živými reakcemi na první zmínky o projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám