Hlavní obsah

DiCaprio, Depp i Damon. Proč pořád nemají Oscary?

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen momentálně diskutovaný Leonardo DiCaprio čeká na svého prvního Oscara. Mnoho slavných amerických herců a hereček za desítky let nikdy zlatou sošku nedostalo, i když byli často nominováni.

Foto: CinemArt

Leonardo DiCaprio (Revenant)

Článek

Leonardu DiCapriovi je přes čtyřicet, natočil desítky filmů a Oscar pořád nikde. Nominovali ho přitom za role ve filmech Co žere Gilberta Grapea, Letec, Krvavý diamant, Vlk z Wall streetu i Revenant.

Foto: Bontonfilm

Johnny Depp jako Charlie Mortdecaire.

Jeho kolega Johnny Depp se zlaté sošky nedočkal ani po padesátce, ale pořád má šanci. Čas od času mu dají nominaci (Piráti z Karibiku: Prokletí černé perly, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street či Hledání Země - Nezemě), ale letos se mu příliš nedařilo.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Hollywoodský herec Tom Cruise

Třiapadesátiletý Tom Cruise byl sice v 80. a 90. letech třikrát nominován za filmy Narozen 4. července, Jerry Maguire a Magnolia, k oscarovým favoritům ale nepatří a dnes už nikdo ani moc nepočítá s tím, že by Oscara za herecký výkon získal. Zvláště když aktuálně plánuje bezduché projekty typu Top Gun 2 a Mission Impossible 6.

Foto: Cinemart

Matt Damon ve filmu Marťan

Dalším oscarovým smolařem je Matt Damon. Byl nominován za role ve filmech Dobrý Will Hunting, Marťan a Invictus, Oscara za herecký výkon ale zatím nedostal. Byl oceněn společně s Benem Affleckem za spolupráci na scénáři Dobrého Willa Huntinga, ale to je přece jen něco jiného, než když herec dostane sám svého Oscara za hlavní roli.

Mezi herečkami byly největšími smolařkami dnes už zapomenuté hvězdy Deborah Kerrová a Thelma Ritterová (obě měly 6 nominací a žádného Oscara). V současnosti na cenu ještě stále čeká třeba Glenn Closeová (rovněž 6 nominací a žádný Oscar).

Absolutním rekordmanem v oscarové smůle se stal irský herec Peter O'Toole. Od šedesátých let minulého století byl osmkrát nominován za herecké výkony a nikdy nevyhrál. V roce 2003 už to byla trapné i akademikům, tak mu dali alespoň čestnou cenu za mimořádný přínos filmu.

Letošní Oscary budou rozdány v Los Angeles 28. února (29. února ráno středoevropského času).

Reklama

Výběr článků

Načítám