Hlavní obsah

Dwayne Dopsie představí louisianský žánr zydeco

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dwayne Dopsie and The Zydeco Hellraisers vystoupí 21. března v pražském Lucerna Music Baru. Dopsie je akordeonista z Louisiany, který se svou kapelou pokračuje v rodinné tradici hudebního stylu zydeco. Před pražským koncertem Právu tento tradiční hudební žánr amerického jihovýchodu představil.

Foto: archív Liver Music

Dwayne Dopsie pokračuje v rodinné tradici.

Článek

„Zydeco je směs blues s trochou jazzu. Je to hudba z Louisiany. Je to jediná hudba, která kombinuje akordeon a valchu. Tím je jedinečná,“ vysvětluje šestatřicetiletý akordeonista, v čem tkví výjimečnost zydeca.

„Valcha plní roli perkusí, je to rytmický nástroj. V minulosti byli hudebníci chudí, nemohli si dovolit kupovat mnoho nástrojů. Tak udělali nástroj z čehokoli. Valchu, na které se pralo prádlo, měla většina lidí a někoho napadlo ji vzít a spojit s akordeonem. Říkalo se tomu lala music,“ říká Dopsie a doplňuje, že samotný výraz znamená zelené fazole. „Pochází to od farmářů, kteří sbírali fazole. Je to francouzské slovo pro fazole.“

Název zydeco se sice vžil až v době, kdy Louisianu se svou harmonikou obrážel Dopsieho otec, ale hudební kořeny sahají o generaci dál. „Dědeček hrál lala music. V době, kdy začal otec, se tomu začalo říkat zydeco.“

Traduje se, že Dopsieho otec, pionýr žánru známý jako Rockin’ Dopsie, hrál na akordeon vzhůru nohama, protože ho nikdo nenaučil, že se má držet obráceně. To je ovšem legenda.

„Můj otec hrál na akordeon levou rukou, protože byl levák,“ upřesňuje Dwayne, který stejně jako další jeho sourozenci udržuje zydeco naživu.

Bratři od smrti otce v roce 1993 pokračují s jeho skupinou. Dwayne si založil vlastní kapelu The Zydeco Hellraisers. „Vždy jsem chtěl mít vlastní kapelu, založil jsem ji, když mi bylo devatenáct,“ vzpomíná muž, jenž začal hrát na akordeon v sedmi letech. Skupina vydala čtyři alba, naposledy loni desku nazvanou Calling Your Name.

„Lidé si myslí, že potřebují piano nebo bicí, ale tyto dva nástroje ve skutečnosti stačí, aby to znělo dobře,“ popisuje hudebník podstatu zydeca, které ovšem sám obohacuje o zvuk dalších nástrojů, například baskytary, kytary, saxofonu a bicích. Samozřejmě nechybí ani zpěv.

Jak se hudební žánr zydeco proměňuje v čase? „Dnes je to jiné než v dobách, kdy hrál můj otec. Dnes se například hodně lidí snaží tu hudbu skloubit s rapem. Podle mě se to ale nehodí dohromady. Držím se tradice,“ vysvětluje louisianský muzikant a zve fanoušky na pražský koncert: „Přijďte si užít naši louisianskou tradici. Zydeco vás roztancuje a rozezpívá.“

Reklama

Výběr článků

Načítám