Hlavní obsah

Hit Hello od Adele překonal miliardu přehrání na internetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Britská zpěvačka Adele už má několik rekordů. Nyní dosáhla za pouhých 87 dní miliardy přehrání klipu Hello, což ještě nikdo nedokázal.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Zpěvačka Adele

Článek

Adele na sebe začala upozorňovat už na přelomu let 2007/2008, kdy ještě neměla desku, ale kritici si jejího neokázalého pop-folk-soulu všimli. Používala minimální doprovod (akustická kytara nebo klavír) a veškerá pozornost se soustřeďovala na úchvatný hlas.

Jako své vzory tehdy neznámá devatenáctiletá dívka uváděla Ettu James, Björk, Ellu Fitzgeraldovou, Beatles a Marvina Gaye. Už ve čtrnácti prý chtěla udělat dojem na kamarády a koupila si cédéčka Elly Fitzgeraldové, která napodobovala. Její nové (třetí) album 25 zaznamenalo v roce 2015 extrémní komerční úspěch.

Počet přehrání na internetu pochopitelně není jediným a obecně platným kritériem pro posuzování hudby. Rekordů mohou dosahovat jedině hity, které vyšly v době, kdy už byla videa na internetu rozšířená a všeobecně používaná. Lze se jen dohadovat, jaké sledovanosti by dosáhl Michael Jackson nebo Beatles, kdyby tehdy existoval internet. Nejvyšších počtů přehrání dosáhly také videoklipy Sugar – Maroon 5, Lean On – Major Lazer, Love The Way You Lie – Eminem, Party Rock – LMFAO, Counting Stars – OneRepublic či Chandelier – Sia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám