Hlavní obsah

Hit Hello od Adele překonal miliardu přehrání na internetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská zpěvačka Adele už má několik rekordů. Nyní dosáhla za pouhých 87 dní miliardy přehrání klipu Hello, což ještě nikdo nedokázal.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Zpěvačka Adele

Článek

Adele na sebe začala upozorňovat už na přelomu let 2007/2008, kdy ještě neměla desku, ale kritici si jejího neokázalého pop-folk-soulu všimli. Používala minimální doprovod (akustická kytara nebo klavír) a veškerá pozornost se soustřeďovala na úchvatný hlas.

Jako své vzory tehdy neznámá devatenáctiletá dívka uváděla Ettu James, Björk, Ellu Fitzgeraldovou, Beatles a Marvina Gaye. Už ve čtrnácti prý chtěla udělat dojem na kamarády a koupila si cédéčka Elly Fitzgeraldové, která napodobovala. Její nové (třetí) album 25 zaznamenalo v roce 2015 extrémní komerční úspěch.

Počet přehrání na internetu pochopitelně není jediným a obecně platným kritériem pro posuzování hudby. Rekordů mohou dosahovat jedině hity, které vyšly v době, kdy už byla videa na internetu rozšířená a všeobecně používaná. Lze se jen dohadovat, jaké sledovanosti by dosáhl Michael Jackson nebo Beatles, kdyby tehdy existoval internet. Nejvyšších počtů přehrání dosáhly také videoklipy Sugar – Maroon 5, Lean On – Major Lazer, Love The Way You Lie – Eminem, Party Rock – LMFAO, Counting Stars – OneRepublic či Chandelier – Sia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám