Hlavní obsah

Zkázu ponorky Kursk natočí Vinterberg

Novinky, Stanislav Dvořák

V produkční společnosti Luca Bessona EuropaCorp vzniká film Kursk. Drama o ponorce má režírovat dánský režisér Thomas Vinterberg.

Foto: Profimedia.cz

Pomník obětem z ponorky Kursk

Článek

Původně měl Kursk točit režisér Martin Zandvliet, nyní se ale scénáře z pera Roberta Rodata (autor Zachraňte vojína Ryana) ujme Vinterberg.

Ten patří k uznávaným evropským tvůrcům. V devadesátých letech se proslavil dramatem Rodinná oslava. Velký úspěch měl nedávno film Hon o muži, kterému se rozpadá život kvůli vymyšlenému dětskému obvinění. Známé jsou i filmy   Daleko od hlučícího davu a Submarino.

Foto: CinemArt

Mads Mikkelsen v dramatu Hon

Ruská ponorka Kursk se potopila roku 2000 během cvičení v Barentsově moři. Rusové odmítali několik dní pomoc od cizích zemí a snažili se mást veřejnost výmysly o srážce s cizím plavidlem. Pak se ukázalo, že na ponorce explodovalo torpédo.

Po vytažení ponorky ze dna Barentsova moře totiž byl na těle jedné z obětí, Dmitrije Kolešnikova, nalezen vzkaz, že 23 námořníků zůstalo naživu ještě hodiny poté, co se Kursk potopil. Rodiny posádky jsou přesvědčeny, že přeživší námořníci mohli být zachráněni, kdyby vedení námořnictva obratem spustilo akci na jejich vyproštění.

Při tragédii zahynulo všech 118 členů posádky. Oficiální vyšetřování uvedlo jako příčinu nehody výbuch vadného torpéda ponorky a označilo eventuální pokusy o záchranu námořníků za zbytečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám