Hlavní obsah

Filmy Domácí péče, Kobry a Užovky a Ztraceni v Mnichově nominovány na cenu kritiky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu české filmové kritiky za nejlepší film roku získá buď Domácí péče, Kobry a Užovky, nebo Ztraceni v Mnichově. Výsledky budou vyhlášeny 23. ledna 2016 v pražském Divadle Archa.

Foto: Falcon

Kryštof Hádek (Kobry a užovky)

Článek

Nejvíce nominací mají letos Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského. Vynikající drama o dvou nepříliš úspěšných bratrech, kteří se snaží přežít na českém maloměstě, bylo nominováno za scénář, režii a nejlepší film. Navíc má tři herecké nominace pro bratry Kryštofa a Matěje Hádkovy a pro Lucii Žáčkovou.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Jana Plodková

Drama Domácí péče scenáristy, režiséra a producenta Slávka Horáka dostalo pět nominací, například v kategorii objev roku, nejlepší film a také za ženský herecký výkon díky Aleně Mihulové. Komedie Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově získala tři nominace v kategoriích nejlepší film, scénář a režie. Všechny tři nominované filmy vznikly v koprodukci České televize.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Mallory

V kategorii dokumentu se letos utkají rovněž silné tituly – Danielův svět (režie Veronika Lišková), Mallory (režie Helena Třeštíková) a Opři žebřík o nebe (režie Jana Ševčíková).

V nové kategorii Nejlepší audiovizuální počin se utkají animované filmy Malá z rybárny a Malý pán, oceněné za výtvarné řešení, se snímkem Schmitke.

Bizarní komedie Štěpána Altrichtera Schmitke je nominována za zvuk, za nejlepší mužský herecký výkon německého herce Petera Kurtha a také v kategorii Objev roku. Odehrává se v Krušných horách, objevuje jejich záhadnou krajinu, různé postavičky i historii s jemným humorem.

Přehled nominovaných:

Nejlepší film:

Domácí péče (producent Slávek Horák)

Kobry a Užovky (producenti Ondřej Zima a Jan Prušinovský)

Ztraceni v Mnichově (producent David Ondříček)

Nejlepší herec:

Kryštof Hádek (Kobry a Užovky)

Matěj Hádek (Kobry a Užovky)

Peter Kurth (Schmitke)

Nejlepší herečka:

Martha Issová (Sedmero krkavců)

Alena Mihulová (Domácí péče)

Lucie Žáčková (Kobry a Užovky) 

Předání cen bude v přímém přenosu ČT Art od 20.20 moderovat herečka Marie Doležalová a herec a režisér Vojtěch Kotek. Hlasování filmových kritiků je veřejné a výsledky hlasování budou následně zveřejněny na webových stránkách www.filmovakritika.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám