Hlavní obsah

RECENZE: Hádek a brácha. Excelují v českém filmu o drogách, penězích a bratrství

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Jan Prušinovský, který má za sebou Okresní přebor, Čtvrtou hvězdu nebo komedii František je děvkař v novém snímku Kobry a užovky trochu překvapivě přestal s legrací a natočil autentické drama o frustrovaných, opilých i zfetovaných postavičkách z ospalého českého maloměsta, které více či méně úspěšně bojují za trochu štěstí a sebeúcty.

Kobry a užovky - trailer

 
Článek

Uprostřed příběhu stojí dva bratři. Užovka (Matěj Hádek) je relativně normální kluk a smolař. Nemá vzdělání, pořádnou práci, ani ženu. I z fabriky, kterou nenávidí, ho vyhodí. Horší je Kobra (Kryštof Hádek), prolhaný zloděj a feťák, který bydlí s matkou alkoholičkou (Jana Šulcová) a příbuzné jen využívá.

Zatímco vykrádá chatky a vypráví o svých velkolepých, ale nesmyslných plánech, které ani nemyslí vážně, Užovka se snaží založit malý obchůdek ve spolupráci s místním podnikavcem a vychytralým podvodníkem Láďou, kterého zná ze základní školy.

Foto: Falcon

Lucie Žáčková a David Máj

Pomalu se mu začíná dařit, Kobra a jeho drogami vygumovaný mozek se však postarají, aby přišly problémy. Všichni v městečku už mají parazita dost a schyluje se k radikálnímu řešení.

Foto: Falcon

Z filmu oceněného nedávno Českým lvem Kobry a užovky (režie: Jan Prušinovský, 2015)...

Sehranému výkonu bratrů Hádků nelze nic vytknout, vypadá to na Českého lva pro oba. Tragickou postavu matky výborně hraje Jana Šulcová, za zmínku stojí i o něco méně známé mladé kolegyně Lucie Polišenská a Lucie Žáčková.

Scénář Jaroslava Žváčka vyniká znalostí prostředí, věrohodnými postavami i živými dialogy. Příběh má jednu malou vadu, která se vyskytuje u mnoha českých filmů - je poměrně dlouhý a když dovede diváka k prvnímu přirozenému vrcholu, neskončí, ale jede se dál. Kobry a užovky jsou přesto jeden z nejlepších českých filmů poslední doby, což ovšem návštěvnost nezaručí. Ukazuje nekašírovanou pravdu o životě jistých vrstev v ČR a historie jasně napovídá, že tohle komercí vychovaný divák moc vidět nechce.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám