Hlavní obsah

RECENZE: Prostorové meditace Hynka Glose

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Fotograf Hynek Glos vystavuje v pražské Nikon Photo Gallery snímky, které se tematicky zaměřují na industriální proměny moderní aglomerace. Jeho zvláštně pojaté fotoreportáže ukazují město tak, jak by ho člověk v běžném životě nechtěl vnímat. Odhaluje mu různé formy hmotné, ale i duchovní destrukce.

Foto: Czech Press Photo

Fotografie Hynka Glose ukazují s brutální neomaleností zánik starého světa v jeho nejsyrovější podobě.

Článek

Fakt, že odvrácená zákoutí univerza jsou vizuálně mnohem fotogeničtější, má obecnou platnost. Stejně jako herec ztvárňuje raději roli zápornou, protože může více pracovat s jejím charakterem, i fotograf získává při odhalování temných stránek světa širší paletu obrazového výraziva.

Glos sestavil většinu děl do sérií po čtyřech fotografiích, aby fenomén destrukce naplno vynikl. Vybírá si především industriální objekty, tovární haly, nádraží nebo depa. A často jsou to místa s géniem loci, která v minulosti patřila k významným orientačním bodům města.

Polorozpadlý interiér působí depresivně

Zimní stadión Štvanice byl zbourán v roce 2011 a s jeho existencí se pojí úspěchy československého hokeje. Polorozpadlý interiér, zašlé reklamy a díry ve zdech působí však depresivně. Jinde posouvá Glos význam až k hrdému zobrazení ušpiněné krásy jako takové. Funkcionalisticky pojatá betonová stavba benzinové pumpy z třicátých let hrdě stojí u silnice. Jako by jí vůbec nevadilo, že už dávno dosloužila a někdo ji pomaloval graffiti. Stále zpupně vypíná železobetonovou masu do krajiny.

Největší melancholii však evokují stará poničená nádraží. Oprýskané zdi, zaprášená okna, opadané nápisy stanic a zpustlé plechové boudy u kolejí. Smutek možná vyvolává pocit, že vlak svobodně odjíždí k horizontu naděje, ale zničené město zůstává nehybně na svém místě.

Fotografie Hynka Glose jsou neúprosné. S brutální neomaleností ukazují zánik starého světa v jeho nejsyrovější podobě.

Hynek Glos: Mezičas prostoru
Nikon Photo Gallery, Praha, do 10. ledna 2016

Celkové Hodnocení: 80 % 

Výběr článků

Načítám