Hlavní obsah

Skupina Gladiator natáčí, když má dost dobrých skladeb

Právo, Jaroslav Špulák

Slovenská skupina Gladiator prošla několika stylovými obdobími. Začala na prahu devadesátých let jako thrashmetalová, posunula se dál jako grungeová a aktuálně patří ke stálicím slovenské poprockové scény. Na světě je od roku 1989 a loni vydala nové album s názvem 13.

Foto: archív kapely

Skupina Gladiator hodlá v příštím roce více koncertovat v České republice.

Článek

Zpěvák Miko Hladký Právu řekl: „Na scéně jsme opravdu docela dlouho a na spoustu věcí už tolik netlačíme. Na Slovensku se nám daří poměrně dobře a navíc máme v tomto ohledu i štěstí. Před vydáním posledního alba uspěla u lidí písnička Hlavu maj hore, potom jsme měli velký ohlas na skladbu Sám s ňou, která je na albu 13.“

Posledně jmenovaná zní aktuálně českým éterem, protože formace se příští rok chystá více prezentovat i v České republice, kde zájem o ni ten slovenský zatím nepřevyšuje. „Jsme rocková kapela, máme živé koncerty a věřím, že bychom mohli s novými písněmi uspět i v České republice,“ podotkl Miko Hladký.

„Když jsme nahrávali své poslední album, věděli jsme, že nebudeme experimentovat,“ vysvětlil Právu bubeník Juraj „Giorgio“ Babulic. „Věděli jsme také, že máme připravené dobré písničky, a tak jsme se rozhodli je natočit. Děláme to tak v posledních letech pokaždé stejně. Jakmile víme, že jsme napsali písničky, které by mohly u lidí uspět, vznikne deska.“

„Vždy jsme měli skladby, které zaznamenávají momenty z našeho života. Tvoří pro nás jakési hudební fotoalbum, skrz ně si pak vzpomínáme na konkrétní chvíle, které v životě zažíváme. Například píseň Sám s ňou je přesně jednou z takových,“ doplnil Hladký.

Inspiraci k tvorbě si podle něho berou také ze starých alb. Celé to začalo, když si pustili kolekci formace Eagles nazvanou Hotel California a následně desky skupiny Beatles. „Každá věc, která se v životě stane, může člověka inspirovat. Všechno jsou to příběhy života. V našich písničkách se objevují témata jak sociální, tak politická, protože se s nimi člověk setkává. V poslední době to byla třeba krize na Ukrajině. Všechno nás ovlivňuje. V textech se pak takové věci objeví třeba jen jednou větou,“ tvrdí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám