Hlavní obsah

RECENZE: Bond střílí od boku a trefuje. Dlouhých 150 minut

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kin vstupuje bondovka Spectre s Danielem Craigem v hlavní roli. Režii měl Sam Mendes.

Upoutávka na film SpectreVideo: Sony Pictures Entertainment

 
Článek

Bond (Daniel Craig) opět jedná na vlastní pěst, když odhaluje rejdy globální zločinecké sítě Spectre vedené hlavním záporňákem (Christoph Waltz). Stopy vedou ke starému muži do rakouských Alp. Předtím, než se raději sám zabije, sdělí jisté vodítko související s jeho dcerou (Léa Seydouxová). Bond ji vyhledá, ale Spectre už je jim v patách a spouští další sérii sledovaček, rvaček a nekonečných honiček v autech a letadlech.

V Alpách, v Itálii, v  Londýně i v severní Africe vždy vyváznou z neřešitelných situací, elegantně vítězí v efektních a nevěrohodných bitkách, kde žádná kulka netrefí 007 ani krásnou Léu, zato Bond střílí jednou rukou ze samopalu a nemilosrdně se trefuje.

Foto: Forum Film CZ

Daniel Craig ve filmu Spectre

Foto: Forum Film CZ

Léa Seydouxová

Foto: Forum Film CZ

Christoph Waltz a Léa Seydouxová ve filmu Spectre

Akční scény pochopitelně odpovídají rozpočtu, vypadají profesionálně, nikoliv však revolučně. Bondovky bizarnost děje vždy doháněly odlehčeností, Spectre ovšem určitě není komedie. Vtipné scény nechybí úplně, ale je jich málo. Hodně vtipně zní  dotaz na konci jedné brutální rvačky: „Co budem dělat teď?“ následovaný sexem. Doufejme, že to opravdu měl být vtip, protože jinak by to vyvolávalo vážné pochybnosti o soudnosti scenáristů.

Spectre nevynechává klišé s  rafinovaným mučením spoutaného Bonda, které vždy končí nezdarem, právě proto, že je moc dlouhé a rafinované. Samozřejmě dojde i na záchranu spoutané dámy v nesnázích v poslední vteřině, než se budovy začnou hroutit.

Příběh je na megalomanských 150 minut příliš prostinký, příjemnější by byl trochu kratší Bond. V zásadě je to slušná akční podívaná, nic více a nic méně.

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám