Hlavní obsah

RECENZE: Simply Red nabídli koncert, na kterém bylo všechno správně

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2010 dali britští Simply Red po pětadvaceti letech existence svému hudebnímu životu vale. Vydrželi to však jen pět roků. Letos vyrazili na turné, protože o ně byl zájem a oni to bez sebe nemohli vydržet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Simply Red se vrátili po pěti letech.

Článek

Oslavují ostatně třicet let od svého vzniku, a tak vydali v květnu jedenácté album Big Love, sešli se (vyjma bubeníka) ve stejné sestavě, v jaké se rozešli, a pustili se do koncertování v rámci Big Love Tour 2015. V pondělí večer hráli v pražském Foru Karlín. A nutno říct, že poctivě zaplněném.

Na sedmičlennou manchesterskou formaci, která ve své hudbě mísí soul a pop a muzikanti v sobě mají pořádný kus jazzového cítění, se chodí za kvalitní muzikou a také zpěvem. Frontman Mick Hucknall je totiž mistr svého řemesla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mick Hucknall je výtečný zpěvák.

Když mluví, jeho hlas je rozbitý a poznamenaný léty. Jakmile ale začne zpívat, je všechno v naprostém pořádku. Hlas je pevný a on pěje bez jediné intonační chybičky. Činí tak s úsměvem, nadhledem a lehkostí, která je obdivuhodná. Jeho zpěv je místy tak silný, že musí mikrofon, který drží v ruce, stáhnout k pasu, aby to posluchačovu uchu lahodilo stejně, jako jiné jeho hlasové polohy.

Doprovází ho skvěle sehraná kapela, ve které je každý instrumentalista mistrem svého řemesla. Svědčí o tom nejenom sóla, která koncert zhusta zdobila, ale také zcela ukázněný doprovod v pasážích, jež neochvějně opanoval svým výrazem Hucknall.

Foto: Petr Hloušek

Simply Red hráli své hity.

Simply Red hráli písničky ze své historie, připomínali hity (Holding Back The Years, Stars, Something Got Me Started, Fake a další) a za jejich zády je nenápadně doprovázela projekce. Úplně na začátku koncertu se mohli diváci pokochat fotografiemi z Hucknallova rodinného alba, během setu se pak volně vlnili v bocích, a když nastal čas, uctivě kapele zatleskali.

Jediné, co Simply Red při pražském vystoupení trochu chybělo, byla schopnost absolutně strhnout dav. Na pódiu bylo všechno správně, každičká nota, každičký tón. Nebyl to ale koncert, který by vám změnil život.

V podprogramu vystoupila česká skupina Eddie Stoilow.

Simply Red
Forum Karlín, Praha, 26. října

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám