Hlavní obsah

Dokument o Babišovi: Voličům koblihy, bezdomovci pětitisícovku

Novinky, sad

Festival dokumentárních filmů Jihlava, který proběhne 27. října až 1. listopadu, uvede Matrix AB, snímek Víta Klusáka o Andreji Babišovi.

Ukázka z dokumentu Matrix AB

 
Článek

Matrix AB bude mít světovou premiéru v sekci Česká radost, kde soutěží o titul nejlepší český dokumentární film. V porotě zasednou osobnosti českého kulturního a společenského života jako Miloš Dohnal, Martin Dušek, Iva Honsová, Milan Knížák a Jiří Voráč.

Matrix AB, portrét Andreje Babiše, který je na jednu stranu kamerou Víta Klusáka přitahován, ale zároveň před ní uniká, se mění v paradoxní pokus zachytit prchavou osobnost bez ukotvení. Babišovský matrix se divákům mimoděk odhaluje právě v době komunálních voleb, kdy „politik proti svému přesvědčení“ vyráží s koblihami mezi voliče, aby je přesvědčil o svých dobrých úmyslech a vůli konat obecné blaho.

Voličům rozdává koblihy, přičemž mladému bezdomovci dal pětitisícovku.

Ukrajina i trampové 

Z dalších českých dokumentů bude uvedena třeba Amerika Jana Foukala o českém trampingu. Metaforická Amerika zde slouží jako prostor pro osobní projekce hlavních hrdinů i jako zástupný zmizelý ráj.

Ve filmu Blízký daleký východ podniká Filip Remunda několik výletů do válkou poznamenané Ukrajiny, kde se setkává se svými známými a dalšími lidmi, kteří jsou ochotní mluvit na kameru o současném stavu země. Vzniká tak ryze osobní mozaika konkrétních osudů, názorů a situací.

Česká cesta Martina Kohouta sleduje příběh československé ekonomické transformace 90. let, zejména pak metody kuponové privatizace.

Další informace o festivalu najdete na www.dokument-festival.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám