Hlavní obsah

Zpěvačka Monkey Business natočila kvalitní bluesové album

Novinky, Stanislav Dvořák

Zpěvačka Tonya Graves skládá poctu blues. Na album Back to Blues si půjčila nejproslulejší nadčasové skvosty 20. století a zazpívala je po svém.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zpěvačka Tonya Graves

Článek

Jedná se o skladby skutečně velmi známé a o jednoznačné hity, což zároveň může ubírat z nadšení každého zkušeného posluchače, který je musel slyšet stokrát. Tyto melodie kdysi proslavili Ray Charles, B. B. King či Etta James. Tonya si vzpomněla i na kultovní Big Mama Thornton (mohutná černá zpěvačka, která fascinujícím způsobem zpívala v padesátých a šedesátých letech hit Hound Dog i další).

V podstatě všechny skladby jsou nazpívané velmi dobře, zkušeně a s citem pro žánr. Pokud by se měla vybrat jedna výrazná - okouzlujícím způsobem zní zpěv v Don't Let The Sun Catch You Cryin'. Jako by Ray Charles jamoval s Ettou. Také country Jolene nese silné emoce, interpretka do ní dostala bluesovou energii. Náladově na desku moc nezapadá May This Be Love, i když to jinak jistě není špatná věc.

Kapela hraje bezchybně (bicí Oliver Lipenský, baskytara Ondřej Hauser, elektrická kytara Antonín Dlapa, piano Jan Andr). Hostuje zde velmi talentovaný varhaník Ondřej Pivec a další špičkový hráč Josef Štěpánek. Album jako celek ve světovém bluesovém kontextu není výjimečné, ale v ČR ano. U nás to snad ani lépe nahrát nelze.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám