Hlavní obsah

V Praze se s Alexandrovci sešel Karel Gott

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvák Karel Gott navštívil v sobotu odpoledne zkoušku ruského souboru Alexandrovci. Ten je na koncertním turné po České republice, v sobotu se představil v Praze a v pondělí večer ho čeká poslední zastávka v Liberci.

Foto: Matěj Třasák

Ředitel Alexandrovců Leonid Malev, zpěvák Karel Gott a sólista sboru Vadim Ananyev při sobotním setkání v Praze

Článek

Všech sto dvacet členů Alexandrovova souboru písní a tanců, jak zní oficiální název tělesa, začalo tleskat, když se český zpěvák objevil v Tipsport aréně.

Důvodem setkání byl nedávno vydaný Gottův komplet Duety 1962–2015, jenž obsahuje také písničku Podmoskevské večery, kterou devětatřicetinásobný zlatý slavík nazpíval právě s Alexandrovci. Stalo se tak v roce 2013 u příležitosti oslav pětaosmdesátého výročí založení souboru.

Gott věnoval kolekci sólistům, od kterých obdržel pozvání na společné vystoupení v Moskvě.

„Když těchto sto dvacet chlapů začne zpívat, tak to opravdu hřmí. A nejen u ruské klasiky. Jsou to skutečně profesionální hudebníci s velkými hlasy. Ještě teď mě mrazí, když si vzpomenu, jak jsme na evropském turné zpívali písničku Be My Love. Také jsme spolu zpívali třeba Podmoskevské večery. Bylo to v Moskvě, když Alexandrovci slavili osmdesáté páté narozeniny souboru. Tuhle píseň jsem půl roku každý večer zpíval v Las Vegas, a to s velkým úspěchem,“ řekl o Alexandrovcích Gott.

Česká část evropského turné Alexandrovců začala 10. října v Brně. Koncert tam sledovala i první dáma Ivana Zemanová.

Alexandrovci se do nedělního večera představili v osmi českých městech a kapacita hal, v nichž vystupovali, byla z devadesáti procent vyprodaná.

„Pokud jde o návštěvnost, jsme velmi spokojeni. Odhad konečného počtu diváků je 36 800, a to si myslím, že v pondělí večer se na posledním vystoupení v Liberci ještě prodá spousta lístků na místě,“ řekl Právu mluvčí evropského turné Alexandrovců Janis Sidovský.

„Byl jsem na koncertech v Brně, Pardubicích a Praze a zaznamenal jsem velmi vřelé přijetí českých diváků. Od kolegů vím, že každý koncert končil potleskem vestoje,“ dodal Sidovský.

„Vystoupení Alexandrovců je působivé. Na jevišti stojí sto dvacet lidí a zpívají minimálně z poloviny divákům známé písně. To jsou podle mě dva hlavní důvody, proč se na ně čeští fanoušci stále vracejí. Je ovšem pravda, že valnou většinu publika tvořili lidé nad pětačtyřicet let,“ řekl Sidovský.

Protesty v hale

Před sobotním pražským vystoupením protestovala skupina aktivistů venku před halou a další pak přímo během koncertu uvnitř v hale.

Svlékli se do půli těla, na něm měli protestní nápisy, a mávali vlajkami Ukrajiny, NATO a Evropské unie. Jejich kolegové je při tom nasvítili baterkami.

K protestu v hale došlo během vystoupení Heleny Vondráčkové. Ta byla s další českou zpěvačkou Michaelou Noskovou hostem Alexandrovců na celém českém turné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám