Hlavní obsah

RECENZE: Keith Richards má album pro radost

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Crosseyed Heart je třetí sólové album kytaristy britské skupiny Rolling Stones Keitha Richardse. Vydal je třiadvacet let po své dvojce Main Offender a deset let po poslední desce domovské kapely nazvané A Bigger Bang. Musel tedy mít z čeho vybírat.

Foto: Marta Iwanek, ČTK/AP

Kytarista britské skupiny Rollig Stones Keith Richards

Článek

Novinka se nese v duchu pořekadla „Nic nemusím, ale můžu všechno“. Žádná revoluce, žádné překvapení, ale dobré kytarové riffy, slušné písničky, průměrný zpěv. Zkrátka klasický Richards.

Hned v úvodní stejnojmenné písni je blues takové, jaké byly skladby Richardsových idolů Leadbellyho nebo Roberta Johnsona. V tomto duchu na albu pokračuje, ovšem nabízí i písně, které připomenou domovské Rolling Stones nebo třeba styl Toma Pettyho. V písničce Blues In The Morning se objeví saxofon loni na konci roku zesnulého Bobbyho Keyse, v Illusion nádherně zpívá Norah Jones, v Something For Nothing je slyšet gospelové prvky, přitom skladba stále zůstává bluesová.

Foto: Universal Music

Obal nového alba

Richards zpívá a někdy jenom hovoří jakoby bez zájmu, ledabyle, jeho hlas je slabý. V jeho písních to ale vyhlíží zajímavě, originálně. Potvrzuje to tezi o tom, že tahle deska vyšla proto, že na ni měl chuť. A nejzajímavější na ní je, že ji natočil on, kytarista Rolling Stones.

Keith Richards: Crosseyed Heart
Universal Music, 58:07

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám