Hlavní obsah

Kostýmy Jarmily Novotné v Obecním domě

Právo, rh

Originální kostýmy světoznámé české operní pěvkyně Jarmily Novotné (1907–1994) představí již od 9. září výstava v pražském Obecním domě.

Foto: archiv Zámek Liteň

Jarmila Novotná jako Cherubín z Mozartovy Figarovy svatby

Článek

Připomene tak časy, kdy ještě divadelní kostýmy nebyly v držení divadel, ale umělci si je podle svých představ a na vlastní náklady nechávali šít v předních módních salónech. K vidění bude kostým Mařenky z Prodané nevěsty, v němž Novotná debutovala v pouhých sedmnácti letech v pražském Národním divadle.

A také kostýmy Manon, Mimi z Pucciniho Bohémy anebo „kalhotkových rolí“ – Oktaviána z Růžového kavalíra a Cherubína z Figarovy svatby, v nichž Novotná uchvacovala svým hlasem, ženským šarmem i hereckým talentem diváky v Metropolitní opeře v New Yorku a v dalších světových operních domech.

Nebude chybět ani nejimpozantnější z kostýmů Jarmily Novotné – Violetta z Verdiho opery La traviata, který pochází ze salonu „české Coco Chanel“ Hany Podolské.

Foto: Josef Heinrich

Jarmila Novotná jako Mařenka z Prodané nevěsty

Originály kostýmů budou zapůjčeny do České republiky poprvé z archívu proslulé newyorské MET. Výstava bude zahájena 9. září slavnostním večerem od 18.30 v Obecním domě a bude spojena se křtem monografie o Jarmile Novotné Baronka v opeře z pera spisovatele Pavla Kosatíka, která bude v prodeji od 17. září.

Spolu s Kosatíkem budou mít návštěvníci možnost nahlédnout do expozice formou moderované diskuse. Součástí večera pod režijním vedením režiséra, choreografa a scenáristy Michala Cabana bude i koncert, na němž árie Jarmily Novotné zazpívá sopranistka Kateřina Kněžíková za klavírního doprovodu Davida Švece, večer bude moderovat Martina Kociánová. Z Ameriky přijede na slavnostní večer syn Jarmily Novotné George Daubek.

Výstava kostýmů a vydání monografie jsou vyvrcholením letošního Festivalu Jarmily Novotné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám