Hlavní obsah

Vyjde sbírka Lennonových textů

Právo, Jan Šída

U nakladatelství Argo vychází kniha textů a ilustrací britského hudebníka, skladatele a člena populární hudební skupiny Beatles Johna Lennona (narozen 9. října 1940 v Liverpoolu) s názvem Nanebepění (Skywriting by Word of Mouth).

Foto: nakladatelství Argo, ČTK

Obal knižní novinky

Článek

Zatímco předchozí dvě knihy, Písání (1964) a Španěl na vesnici (1965), napsal a vydal ještě v době první fáze existence skupiny Beatles, kolekci shrnující pozdější prózu vydal až po definitivním rozpadu slavné liverpoolské skupiny.

Absurdní texty a vynalézavá hra s jazykem

Rané Lennonovy texty pocházejí z počátku šedesátých let minulého století a jsou obsaženy v knize Písání (česky kniha vyšla v roce 1996).

Absurdní krátké texty a básničky jsou postaveny především na vynalézavé hře s jazykem, posouvání slovních významů či netradičních mluvnických novotvarech a popírání obvykle zažitých forem, daných dějů a spádu příběhů. To ovšem není v britské literární tradici rozhodně nic neobvyklého.

Publikace Španěl ve vesnici vyšla česky v roce 1999, graficky se na ní podílel výtvarník Štěpán Dančo a také v ní si John Lennon pohrává se svým rodným jazykem, překonává zaběhlé mluvnické obraty.

Foto: ČTK

John Lennon, legendární zpěvák britské skupiny Beatles

Kniha Nanebepění je složena už z pozdějších a vyzrálejších literárních textů a doprovázejí ji také autorovy ilustrace z let 1968–1979.

Publikace obsahuje mimo jiné slavnou Baladu o Johnovi a Yoko, ve které Lennon popisuje seznámení se svou femme fatale, japonskou avantgardní výtvarnicí a hudebnicí Yoko Ono.

Dále reaguje na rozpad Beatles, pronásledování americkými i britskými úřady či spojení s americkým undergroundem.

Jeho beletrie je parodií na každý druh psaní a svou jazykovou hravostí navazuje na tradici, jež je v britské literatuře známá jako poetika nesmyslu.

Hudebník John Lennon byl zavražděn 8. prosince 1980 před newyorským domem The Dakota, kde tehdy bydlel, vyšinutým fanatikem Markem Davidem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám