Hlavní obsah

Frýdlant opět ve znamení jazzu

Právo, Radmila Hrdinová

Druhý srpnový týden patří v severočeském Frýdlantu v Čechách tradičně jazzu. Od 15. do 22. srpna se zde koná již 32. letní jazzová dílna Karla Velebného (LJD).

Foto: Jaroslav Appeltauer

Karel Růžička stojí v čele Letní jazzové dílny Karla Velebného už více než dvacet let.

Článek

Týdenní tvůrčí seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci pronikají do tajů jazzové interpretace pod vedením předních jazzových osobností v čele se skladatelem a klavíristou Karlem Růžičkou.

Jednotlivé dílny i letos povedou špičkové osobnosti domácí jazzové scény plus hosté ze zahraničí. Seminaristé budou do tajů jazzového umění pronikat pod vedením Luboše Andršta (kytara), Josefa Feča (kontrabas), Zdeňka Fišera (kytara), Rostislava Fraše (saxofony), Miroslava Hloucala (trubka), Svatobora Macáka (saxofony), Pavla Razíma (bicí), Jiřího Stivína (flétny), Ľubomíra Šrámka (klávesy), Zdeňka „Wimpyho“ Tichoty (basová kytara), Přemysla Tomšíčka (trombón), Adama Tvrdého (kytara), Borise Urbánka (klávesy) a Martina Zbrožka (housle). Ze Spojených států letos opět jako lektoři přijedou Lee Andrew Davison (vokál), Gary Rissmiller (bicí), Neil Wetzel (saxofony) a Skip Wilkins (vokál).

Foto: Jaroslav Appeltauer

Jiří Stivín je horlivým lektorem i fandou frýdlantské jazzové dílny.

Každý večer na jam session

Nejen seminaristé a lektoři, ale celý Frýdlant žije během Letní jazzové dílny Karla Velebného intenzivně hudbou. Od soboty budou každý večer hrát v sále restaurace Beseda lektoři i frekventanti na společných jam sessions. V úterý 18. srpna se na frýdlantské radnici koná vernisáž výstavy kreseb Josefa Blechy nazvané Portréty v hudbě a poté zahrají od 18 hodin na nádvoří frýdlantské radnice lektoři především seniorům, ale vítán bude každý posluchač.

Vrcholným zážitkem LJD je každoroční koncert lektorů, který i letos ve středu 19. srpna od 18 hodin nabídne unikátní sestavy předních jazzmanů, jaké je možné slyšet jenom jednou za rok na nádvoří frýdlantského zámku (v případě nepříznivého počasí v místním kině). Koncert moderuje hlavní organizátor LJD a znalec jazzu všeho druhu Aleš Benda. Ve čtvrtek a pátek pak v sále restaurace Beseda předvedou frekventanti interpretačních kurzů, co se letos naučili.

Frýdlantu tleskali i v Přerově

A je čím se chlubit. O umění frekventantů frýdlantské dílny se loni v říjnu přesvědčili i návštěvníci Československého jazzového festivalu v Přerově, kde se s velkým úspěchem představil Big Band Letní jazzové dílny Karla Velebného. Protože o hraní v tomto tělese je velký zájem, rozhodli američtí lektoři Neil Wetzel a Gary Rissmiller, že letos sestaví hned dva frekventantské big bandy, a tak budou mít koncerty ve čtvrtek i v pátek velkokapelové finále.

Letní jazzová dílna Karla Velebného má ve Frýdlantu tradici již od roku 1984, v jejím čele se vystřídali po smrti Karla Velebného i Emil Viklický a po něm ji až dodnes vede Karel Růžička. A během let hostila jazzmany nejen z celé republiky, ale i z Norska, Dánska, Velké Británie a USA.

Foto: Jaroslav Appeltauer

K nejoblíbenějším osobnostem LJD patří americký vokalista Lee Andrew Davison.

Řečeno slovy Jiřího Stivína: „Frýdlant je pokaždý kus pozitivně prožitýho času s mladejma i starejma i s inteligentama i s pakama a co bude existovat, bude oázou jazzové inspirace v duchu Karla Velebnýho. Kdo tam nebyl, neví, co je líheň českýho jazzu a improvizace vůbec. Ať žije.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám