Hlavní obsah

Mayova detektivka o obětech Rudých gard

Právo, František Cinger

K českému čtenáři se dostala druhá část šestidílných Čínských thrillerů Petera Maye, příběhů pekingského kriminalisty Liho Jena a americké soudní lékařky Margaret Campbellové. Jmenuje se Čtvrtá oběť, protože po třech popravených Číňanech zemřel Jüan Tchao, naturalizovaný Američan, pracující pro velvyslanectví USA.

Foto: Dorian Hanuš , Právo

I u nás populární skotský prozaik Peter May

Článek

I proto nemohla odjet do rodného Chicaga třicetiletá Campbellová, která si v novodobé Říši středu léčila duši po rozvodu s manželem a při řešení několika vražd se sblížila s mladým domácím policistou Jenem.

Ten ale dostal služební zákaz jakýchkoli kontaktů s ní a ona se začala setkávat s americkým televizním šoumenem Michalem Zimmermanem, jenž připravuje seriál o Terakotové armádě.

Autorova silná stránka

Smrt amerického občana, který před třiceti lety odjel za moře a začal nový život, ovšem zcela mění situaci, Campbellová a Jen se sešli ke spolupráci.

Skotský prozaik May i nyní předvádí vše, čím si získal světovou proslulost dávno předtím, než vyšla jeho Trilogie z ostrova Lewis. Nejenže se čtenář dozvídá hodně o současné měnící se Číně, kde kvetou nejméně po tři desetiletí všechna možná náboženství, ale země zároveň stále překonává dědictví maoismu.

Přitom se na náměstí pod velkým portrétem vůdce komunistické Číny, který zahájil tragickou kulturní revoluci, scházejí lidé, kteří přijali za svou tezi jeho následovníka Teng Siao-pchinga, že být bohatý je fajn.

Peter May: Čtvrtá oběť

 Host, přeložil Filip Drlík, 408 stran, 329 Kč, e-kniha 189 Kč

May kreslí psychologické portréty hlavních hrdinů, kteří se musejí vyrovnat s citovým zmatkem v duši, ale ukazuje i další osudy. Jeho detektivní příběhy spojují bolestnou čínskou minulost se současností, kdy je hrouda zlata ceněna mnohými daleko víc než tradiční ctnosti: vědomí odpovědnosti k rodině, k sousedům, jichž se dotýkají důsledky mnohých vlastních činů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám