Hlavní obsah

RECENZE: Sázka na Years & Years není marná

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenechme se mýlit tím, že se britské trio Years & Years hlásí k takovým inspiracím, jako jsou Flying Lotus nebo Radiohead. Máme především co do činění s elektropopovou formací, v jejíž tvorbě se objevují výrazné vlivy housu a soulu. Je to mix trochu neobvyklý, ale příjemný.

Foto: Universal Music

Obal nového alba

Článek

Hudební odborníci vyhlašují každoročně v lednu v anketě BBC Sound of... žhavé tipy na následující rok. Letos na prvním místě žebříčku skončili právě Years & Years a již poněkolikáté se ukázalo, že zahraniční odborníci mají pro vyhledávání talentů cit. Následující singly londýnské trojice u fanoušků uspěly a album Communion se týden po vydání dostalo na první místo prodejní hitparády.

V čele pět let existující kapely stojí zpěvák Olly Alexander, jehož hlas v sobě má naléhavost, interpretační jistotu a barvou se řadí k těm dobře rozpoznatelným, což je pro jakýkoli hudební projekt vždy důležité.

Za tvorbou písniček stojí společně s Mikeyem Goldsworthym a Emrem Turkmenem. Vytvářejí skladby přímočaré, přehledné, zvukově až nečekaně bohaté, což skvěle funguje na ploše celého alba, a uctivě se klanící nejenom popu osmdesátých let, ale i alternativní scéně.

Rytmická sekce v písni Real se mocně snoubí s odlidštěnou elektronikou, Take Shelter je pozdrav hudbě i zvukům osmdesátých let, retro styl se vším všudy včetně zvukového náhledu do současnosti, v Ties jsou zajímavé swingové bicí linky, uprostřed desky mění náladu balada Eyes Shut, silnou pozici má v hudební řeči kapely koketérie s housem a přibližování se tomu, co na scéně dělá například Calvin Harris. Na konci desky celek zásadně odlehčuje downtempová Memo.

Years & Years možná měli větší ambici než být pouze popovou kapelou. Hudební složka to ostatně prozrazuje. Do mainstreamu je ale tlačí projev zpěváka Ollyho Alexandera a také obecná nejasnost v tom, jak vlastně současný mainstream zní. Tihle Britové ho totiž mohou docela klidně spoluvytvářet i při takovém stylovém rozpětí.

Communion je zajímavá deska se snahou znít jinak než většina elektropopové produkce. A Years & Years jsou jistě objev letošního roku.

Years & Years: Communion
Universal Music, 48:38

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám