Hlavní obsah

Angelina Jolie se pustí do dramatu o řádění Rudých Khmérů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka Angelina Jolie bude režírovat brutální drama z období komunismu v Kambodži First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers pro internetovou televizi Netflix.

Foto: Reuters

Americká herečka Angelina Jolie

Článek

Film vychází z memoárů kambodžské bojovnice za lidská práva Loung Ung, která zažila řádění Rudých Khmérů v sedmdesátých letech. Jejich šílený plán zlikvidovat inteligenci a proměnit Kambodžu v zemědělskou komunistickou společnost, kde se nebudou používat peníze, skončil hromadným vražděním, koncentračními tábory a hladomorem. Nepřežily to nejméně dva milióny lidí. Zcela zbídačelá země se z komunistického experimentu dodnes vzpamatovává, životní úroveň je tam už o trochu lepší než v sedmdesátých letech, ale stále dost špatná.

Angelina Jolie společně s aktivistkou upravila knihu pro film. Spoluproducentem bude i kambodžský režisér Rithy Panh a na Netflixu má být premiéra koncem roku 2016.

Loung Ung byla jako pětiletá vyhnána Rudými Khméry z domova v metropoli Phnom-Penu a stala se dětským vojákem. Její sourozenci byli donuceni pracovat jako otroci v táborech. Své vzpomínky vydala v roce 2000.

Jak děti prožívají válku

„Její kniha mě hluboce zasáhla. Navždy prohloubila mé chápání toho, jak děti prožívají válku a jak jsou zasaženy emocionálními vzpomínkami. Pomohlo mi to ještě více se přiblížit obyvatelům Kambodži, vlasti mého adoptovaného syna. Adaptovat tu knihu pro kina je splněný sen, je ctí pracovat s Loung Ung a filmařem Rithy Panhem,” řekla Angelina.

S Netflixem se herečka rozhodla spolupracovat proto, že má podle ní celosvětový  dosah (to není úplně přesné, například v ČR Netlfix zatím nefunguje). „Na takovéto filmy se těžko dívá, ale je důležité je vidět. Také se těžko realizují, Netflix to však umožňuje a já se těším na spolupráci s ním,” dodala.

„S Angelinou jsme se setkali v roce 2001 v Kambodži a okamžitě jsem uvěřila v její srdce. Během let se z nás stali blízcí přátelé a můj obdiv k ní jako ženě, matce, filmařce a humanitární aktivistce jen vzrostl. Je mi ctí svěřit příběh mé rodiny Angelině,” řekla Loung Ung.

Angelina Jolie chce v budoucnu hlavně režírovat. Jejím režijním pokusům ze začátku nikdo moc nevěřil, ale nakonec se setkaly jen s mírnou kritikou. Natočila třeba drama z druhé světové války Nezlomný, které vypráví skutečný příběh olympijského běžce Louise Zamperiniho, zajatého japonskými silami během druhé světové války, nebo snímek V zemi krve a medu z roku 2011 o válce v Jugoslávii, který kritiky přijaly velmi pozitivně.

Reklama

Výběr článků

Načítám