Hlavní obsah

Sheppard: Naše hudba má plážový zvuk

Právo, Šárka Hellerová

Koncem minulého měsíce v Praze poprvé vystoupila australská indiepopová kapela Sheppard. Představila písně z debutového alba Bombs Away (2014), ze kterého vzešel hit Geronimo. Kapelu založili sourozenci Amy a George Sheppardovi. Do party přibrali sestru Emmu a další tři muzikanty. Amy s Georgem, zpěváci kapely, poskytli Právu před koncertem rozhovor.

Foto: Universal Music

Sheppard přišli na svět v Brisbane v roce 2009. Amy druhá zprava, George třetí zprava.

Článek

Den před pražským vystoupením jste hráli ve Vídni na velkém Danube Island Festivalu. Jeden den hrajete na akci pro desítky tisíc lidí, druhý den menší klubový koncert v Praze. Jaký to je pocit?

Amy: Právě kvůli tomu je to pořád vzrušující. Stále nás baví intimnější koncerty, po nichž se pak můžeme setkat s fanoušky. Na festivalu, kde je osmdesát pět tisíc lidí, to prostě udělat nemůžete. Je hezké to střídat.

George: Každý den je jiný, a to se nám líbí. Není to jako v kanceláři, kde děláte denně přesně to samé. Velké i malé koncerty mají své klady a zápory. Intimita malých prostor je hezká, vidíte lidem do očí a můžete si víc popovídat. Ale dny, jako byl ten ve Vídni před naším vystoupením v Praze, jsou jedna z nejúžasnějších věcí, které můžete jako hudebník prožít. Ještě nikdy jsme pod pódiem neměli tolik lidí.

Foto: Universal Music

Australská indiepopová kapela Sheppard.

Aby se mohla stát součástí kapely, naučila se vaše sestra Emma hrát na baskytaru. Co jste se kvůli Sheppard naučili vy dva?

George: Já jsem se začal učit bubnovat. Začal jsem to cvičit, protože mám na pódiu perkuse, na které hraju. Začalo mě to bavit, tak trénuju.

Amy: Začala jsem pronikat do toho, jak funguje hudební průmysl. Baví mě pozorovat tu obchodní stránku.

V kapele jste tři sourozenci. Jaké máte první společné hudební vzpomínky?

George: Na základce jsme zpívali ve sborech a podobně. Spolu jsme začali zkoušet až jako dospělí. Mně bylo asi dvacet jedna a Amy kolem osmnácti. Amy potřebovala pomoc s projektem do školy a tehdy jsme spolu poprvé zpívali. Byla to písnička Mango Tree od australského dua Angus & Julia Stone. Znělo to moc pěkně, tak jsme se rozhodli v tom pokračovat.

Vyrůstali jste na ostrově Papua-Nová Guinea. Má to nějaký vliv na vaši hudbu?

George: Řekl bych, že ano. Je to velmi jedinečné místo. Lidé tam vedou takový letní život. Celý rok je vedro, takže pořád jezdíte na okolní ostrůvky, chodíte na pláž. Navštěvovali jsme velmi multikulturní školu, která se zaměřovala na umění. Hodně se v ní tancovalo, zpívalo, malovalo a hrálo. Měli jsme štěstí na učitele hry na kytaru. Naučil nás mnoho věcí nejen o hudbě, ale i o životě jako takovém. Lidé nám dnes říkají, že naše muzika má plážový zvuk. Myslím, že to má s Papuou hodně společného.

Vaším největším hitem je písnička Geronimo, která tři týdny vedla australskou hitparádu. Kde jste byli, když se dostala na první místo?

Amy: Na turné v Americe. Myslím, že tam bylo odpoledne, každopádně jsem byla na nákupech. Tušili jsme, že bychom se na to první místo mohli dostat, proto jsme to pořád sledovali. Když to v tom žebříčku naskočilo, trochu jsem si zavřískala, zatancovala a koupila si nový pár bot.

George: Bylo to pro nás hodně intenzivní. Měli jsme předtím poměrně úspěšný singl Let Me Down Easy a šíleli jsme radostí, už když se dostal do rádia a pak na asi osmnácté místo hitparády. Už tehdy jsme nevěřili, že jsme v Top 20. Když jsme se s písničkou Geronimo ocitli na prvním místě, musel jsem se štípnout, abych věděl, že nesním.

Myslíte, že je Geronimo vaše nejlepší písnička?

George: To se takhle říct nedá. Já mám z našeho alba nejradši Lingering. Ale myslím, že Geronimo lidi nejvíc vtáhne. Hodně posluchačů s ní tak nějak rezonuje.

Prý si vás v Austrálii všimli až poté, kdy jste odjeli na turné do Ameriky. Jak to bylo?

Amy: Ano, to bylo legrační. Naše písnička vyhrála rádiovou hitparádu v americkém Oregonu. Díky tomu jsme tam hráli koncert pro patnáct set lidí. Bylo vyprodáno. Dali jsme na svůj Facebook video a lidé doma si toho začali všímat. Díky tomu jsme se dostali do ranní show v australské televizi. V té době jsme vydali první singl a vše začalo pěkně fungovat.

Od té doby cestujete po světě a v televizních pořadech jste vítanými hosty. Co pro vás byl největší zážitek?

George: Už jsme zmiňovali rakouský festival, to byl každopádně náš dosavadní vrchol. Neviděli jsme ani na konec toho davu. Mně osobně udělalo obrovskou radost vystoupení v Late Night Show Jimmyho Fallona, kterého miluju. Potřásl nám rukou a řekl, že se mu píseň Geronimo líbí. Myslím, že jeho pořad je nejlepší na světě, takže jsem to hodně prožíval. Splnil se mi sen.

Amy: Máš pravdu, to bylo skvělé. Já jsem si zase užila vystoupení v pořadu Ellen DeGeneresové. To byla legrace.

Vaše album je pořád poměrně čerstvé. Pomýšlíte už na další?

George: To je vtipné, protože v Evropě vyšlo později než v Austrálii. Tam je skoro rok staré, takže už se moc těšíme, že začneme psát nové písničky. Vracíme se domů 15. srpna. Vezmeme si tak týden volna, abychom chytili dech, a potom zamíříme rovnou do studia. Už máme pár nápadů, ale zatím se soustředíme na současné turné.

Pořád zaměstnáváte své rodiče, kteří vám na začátku dělali manažery?

George: Máma je něco jako asistentka tour manažera. Všude s námi jezdí a dává pozor na to, aby vše probíhalo hladce. Je na to dobrá. Pořád je to rodinný podnik.

Amy: Je to skvělé, můžeme si navzájem naprosto důvěřovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám