Hlavní obsah

RECENZE: Judas Priest jsou poctiví ševci s kovovým kopytem

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je obecně známo, že pravověrně metalová muzika se u nás už tradičně těší velké a trvalé přízni oddaných fanoušků. Není proto divu, že jedni z klasiků stylu, britští Judas Priest se v rámci svého aktuálního turné Redeemer Of Souls zastavili v České republice hned dvakrát.

Foto: Jan Šída , Právo

Zpěvák Rob Halford byl v dobré formě.

Článek

Ve čtvrtek 25. června zaplnili ostravskou ČEZ  Arenu a den nato vystoupili před osmi tisícovkami diváků v pražské O2 Areně. V obojím případě připadla úloha předskokanů drsným lasvegasským Five Finger Death Punch.

Samotní Judas Priest patří k určujícím formacím ortodoxního heavymetalu. Hudební teoretici se mnohdy shodují, že jejich album British Steel (1980) definovalo tento žánr minimálně pro celou osmou dekádu. Ostré kytarové riffy, chytlavé stadiónové slogany, tažná rytmika, gejzíry brilantních, byť hudebně nijak překvapivých sól  - takový Judas Priest byli a takoví jsou dodnes, což potvrdili i svým pražským koncertem.

Foto: Jan Šída, Právo

Judas Priest spoluzakládali v Británíí heavy metal.

Jednoznačnou hvězdou večera byl nesporně čtyřiašedesátiletý zpěvák Rob Halford. Narcistní a sebejistá ikona heavymetalu v proměnlivých převlecích na straně jedné, na straně druhé – dokonale intonující vokalista, který neslevil nic z nasazení, s jakým publikum zná písně z mnohdy už letitých desek.

Neúnavná síla a expresivita jeho hlasu byla skutečně obdivuhodná a málokterý z jeho stále aktivních rockových vrstevníků se může takovou pochlubit. S velkou razancí , přesností a strhujícím tepem hrála i celá kapela a skalní fanoušci museli uznat, že nová posila  kytarového tandemu Richie Faulkner (namísto někdejšího K.K. Downinga) je po boku Glenna Tiptona v pravdě plnohodnotná.

Foto: Jan Šída, Právo

Koncert měl skvělou atmosféru.

Judas Priest strávili na pódiu rovnou hodinu a tři čtvrtě, v jejímž průběhu se jednak opřeli o aktuální album Redeemer Of Souls ale pochopitelně sáhli i do bohaté studnice své dosavadní kariéry. S obzvláštním nadšením byla přijata zejména Breaking the Law v 80. a 90. letech povinná součást každé venkovské rockové tancovačky, díky nimž takřka zlidověla. Stejně tak závěrečný přídavek Livin After Midnight , rovněž z už zmíněného alba British Steel.

Jakkoliv muzika Judas Priest už dávno v hudebním vývoji nic odnikud nikam neposouvá (bylo-li to vůbec někdy), jedná se stále o kus poctivě odvedené syrové muzikantské práce. Metalový ševci Judas Priest se prostě příkladně stále drží svého metalového kopyta. A právě kvůli tomu, konec konců, oněch osm tisíc nadšených diváků do O2 Areny přišlo.

Judas Priest

Judas Priest O2 Arena, Praha, 26. června

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám